Social

Incident nuclear in Slovenia, fara riscuri pentru Romania - oficiali

Comisia Europeana a declansat miercuri sistemul european de alerta cu privire la riscurile radioactive, dupa un incident survenit la o centrala nucleara in Slovenia , la Krsko, care insa nu pare sa afecteze Romania.  

"Pentru moment, nu s-a identificat nicio scurgere in mediu", a precizat Comisia Europeana intr-un comunicat. "Nu exista nici un pericol pentru populatie si mediu", a spus purtatorul de cuvant al presedintiei slovene a Uniunii Europene la Bruxelles, Maja Kocijancic, subliind ca scurgerea nu a fost de substante radioactive, ci de apa.  

Sistemul de urgenta european de informare cu privire la radioactivitate ECURIE a primit un mesaj de alerta de la Slovenia la ora 18.38, ora Romaniei. Slovenia a anuntat CE, dupa descoperirea unei scurgeri in sistemul de racire al centralei situate in sud-estul tarii, precizeaza Comisia. Informatia a fost apoi comunicata tuturor statelor membre.

Conducerea centralei a decis inchiderea reactorului, a carui capacitate de 696 MW fusese redusa 22% in jurul orei 20.30, ora Romaniei.

Nu exista pericol pentru Romania

"Am fost alertati de Comisia Europeana, dar nu sunt probleme pentru Romania. Este destul de departe Slovenia si vantul nici nu bate spre noi", a declarat miercuri pentru NewsIn presedintele Comisiei Nationale pentrru controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Anton Coroianu.

Lucian Goicea, director pentru controlul calitatii in cadrul CNCAN, a declarat ca incidentul din Slovenia nu e unul major si ca nu sunt motive de ingrijorare pentru Romania.

Anterior, purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru , declarase ca Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta ( IGSU ) si CNCAN monitorizeaza situatia.  


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea