Social

#vaccinare #cancer col uterin #eleve #campanie #ministerul sanatatii

Incepe vaccinarea fetelor de 10 ani impotriva cancerului de col uterin

Ministrul Sanatatii , Eugen Nicolaescu, a anuntat miercuri declansarea campaniei de vaccinare impotriva cancerului de col uterin in randul fetitelor de clasa a IV-a.

Peste 110.000 de eleve vor fi vaccinate gratuit, in cadrul scolilor, incepand de luni, 24 noiembrie, campania urmand sa se desfasoare in 3 etape, timp de 6 luni. Potrivit declaratiei ministrului Sanatatii, dozele de vaccin vor fi administrate in trei etape.

Prima va incepe pe 24 noiembrie si va tine pana la inceputul lunii decembrie. Administrarea celei de a doua doze de vaccin se va face in cursul lunii ianuarie, iar cea de a treia etapa va fi in luna mai. Nicolaescu a mai explicat ca intervalele de timp au fost alese pentru a nu se suprapune cu vacantele scolare, deoarece aceste vaccinuri nu pot fi administrate cu intarziere.

De asemenea, ministrul Sanatatii a precizat ca vaccinarea va fi facuta de personal specializat, in cadrul cabinetelor scolare, parintii putand refuza administrarea vaccinului numai in baza unei declaratii scrise si semnate de acestia.

Campania care demareaza miercuri este organizata de Ministerul Sanatatii in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si se bazeaza atat pe difuzarea de materiale explicative cat si pe intalniri cu parintii, in cadrul unor sedinte organizate in scoli, pentru ca acestia sa poata decide in cunostinta de cauza daca refuza sa isi vaccineze copiii.

"Este foarte important si eficient ca aceste fetite sa fie protejate acum, inainte de a-si incepe viata sexuala", a subliniat Nicolaescu, precizand totodata ca aceasta campanie se va desfasura in paralel cu programul de despistare precoce a cancerului de col uterin.

In acelasi timp, ministrul Sanatatii a prezentat cateva date statistice cu privire la incidenta cancerului de col uterin. "In ultimii 20 de ani Romania a avut cea mai ridicata rata de mortalitate din cadrul tarilor Uniunii Europene, de 6,3 ori mai mare decat media", a spus Nicolaescu, subliniind ca aceasta rata a fost in continua crestere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea