INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Social

#aple de urgenta #telefoane mobile #autoritati #gras

Incepand din ianuarie 2025, statul va sti ce telefoane folosesti si unde esti

Incepand cu luna ianuarie 2025, statul roman va detine informatii detaliate despre telefoanele mobile utilizate de fiecare cetatean. Aceasta masura este rezultatul unei legi recent publicate in Monitorul Oficial, care obliga operatorii de telefonie mobila sa transmita catre ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii) date esentiale despre toate telefoanele din retea.

 

Ce informatii vor fi colectate

Pana la data de 8 ianuarie 2025, operatorii de telefonie mobila trebuie sa furnizeze ANCOM urmatoarele informatii despre fiecare telefon mobil activ in retelele lor:

  • Denumirea producatorului
  • Marca si modelul telefonului
  • Versiunea sistemului de operare

Aceste date vor permite autoritatilor sa identifice cu precizie tipul de dispozitiv utilizat de fiecare abonat.

Principala ratiune din spatele acestei masuri este imbunatatirea localizarii apelurilor de urgenta efectuate la numarul 112. Majoritatea telefoanelor inteligente folosite astazi sunt echipate cu tehnologie 4G si 5G, ceea ce permite o localizare mult mai precisa. Prin colectarea informatiilor despre telefoane, autoritatile vor putea sa localizeze apelurile de urgenta cu o precizie de doar cativa metri.

Cum se realizeaza in prezent localizarea apelurilor de urgenta

In momentul de fata, localizarea unui apel de urgenta la 112 se bazeaza pe celula GSM la care este conectat telefonul. Acest mod de localizare este inexact, ducand la arii foarte mari de cautare. In 58% din cazuri, aria de localizare este de aproximativ 12 kilometri patrati. In alte 25% din cazuri, aria poate ajunge chiar si la 50 kilometri patrati, ceea ce ingreuneaza considerabil interventiile de urgenta.

Prin implementarea acestei legi, autoritatile spera sa obtina o localizare mult mai precisa si rapida a apelurilor de urgenta, fapt ce va contribui la salvarea de vieti si la imbunatatirea interventiilor in situatii critice. De asemenea, masura va alinia Romania la standardele internationale in materie de gestionare a apelurilor de urgenta.

Pentru utilizatorii de telefonie mobila, aceasta masura nu va impune actiuni suplimentare, deoarece toate informatiile necesare vor fi colectate si transmise de catre operatorii de telefonie. Totusi, este important ca utilizatorii sa fie constienti de faptul ca datele despre dispozitivele lor vor fi disponibile autoritatilor in vederea imbunatatirii serviciilor de urgenta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea