Social

#evitare tragedie #sectie ati #aerisire #incendiu # incendiu matei bals

Incendiul de la Matei Bals ar fi fost evitat daca se aeriseau incaperile

In sectiile de Terapie Intensiva (ATI), unde exista tuburi de oxigen, aerisirea camerelor este foarte importanta. De asemenea, verificarea permanenta a tuburilor este esentiala.

Cea mai mica scanteie intr-o astfel de camera nearisita duce la provocarea unui incendiu instant, care in cateva secunde aprinde tot in jur.

“Citesc deja ca "surse" din spital va dau ca vinovat pentru incendiul de acolo un resou sau o alta sursa de incalzire. Exact cum la Piatra Neamt v-au pacalit cu injectomatul care a facut o flama.

Ce trebuie sa stiti, ca sa nu va pacaliti publicul:

Incendiile din sectiile de terapie cu oxigen sunt incendii DE OXIGEN, nu de resou. Ele nu evolueaza ca un incendiu obisnuit, care de obicei necesita minute pana ce focul creste in intensitate si se propaga de la un obiect la altul. Ele sunt pur si simplu fenomene extrem de rapide (in secunde) in care obiectele care contin materiale combustibile - tesaturi, lemn, plastic, chiar tesut uman - se aprind aproape instantaneu.

Incendiul de oxigen poate avea o sursa - scanteie, resou, lumanare - dar devine o catastrofa cu evolutie rapida tocmai datorita ATMOSFEREI incarcate cu oxigen dincolo de limita normala din aerul de afara. Cand concentratia e mare nici macar nu e nevoie de vreo sursa vizibila, poate fi si o simpla descarcare de electricitate statica de la hainele cuiva.

Tocmai de aceea preventia acestui tip de incendiu NU inseamna SA NU MAI AVEM RESOU. Ea se face prin controlul constant al concentratiei de oxigen din camere.

De obicei, asta inseamna pur si simplu AERISIT. La intervale clare. Frecvent. In mod serios.

Asta ar fi trebuit sa faca ministerul, directorii, toata stabimea, dupa Piatra Neamt: sa introduca proceduri clare si sa verifice ca sunt respectate!

Incendiul a izbucnit spre dimineata. Inauntru era plin de pacienti cuplati la oxigen, in cantitati importante.

Intrebarea simpla cu care trebuie sa inceapa ancheta este: Cand ati aerisit noaptea trecuta si cat ati tinut geamul deschis?

Atat.

Nu va duceti dupa fenta. Asa au facut si la Piatra Neamt, n-am invatat nimic de acolo, nu am schimbat nimic si iar au murit oameni.”, a scris Lucian Mandruta pe Facebook.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea