Social

Inca 7 zile de greva la Dacia Pitesti

100 de milioane de euro – nota de plata la zi a miscarii de protest. 

Administratia de la Automobile Dacia n-a reusit sa rezolve problema grevei prin interventia instantei. Judecatorii au amanat pentru a doua oara pronuntarea asupra legalitatii sau ilegalitatii grevei - de aceasta data, pentru 9 aprilie.

O decizie privind ilegalitatea grevei ar fi trimis imediat oamenii la lucru, pentru ca dupa pronuntarea instantei continuarea protestului s-ar fi facut pe cheltuiala salariatilor. Or, amanarea de ieri face ca salariatii sa primeasca, intr-un fel, inca o saptamana „liber la greva”. Daca luam in calcul cifrele administratiei, conform carora fiecare zi de greva ar fi produs uzinei de la Pitesti 10 milioane de euro paguba , inseamna ca „factura protestului” a ajuns astazi la 100 de milioane de euro, adica la aproape jumatate din profitul inregistrat anul trecut.

In plus, conform sindicalistilor, intreruperea activitatii de productie incepe sa isi faca simtite efectele. Piesele care vin de la furnizori, conform comenzilor date de uzina de la Pitesti inainte de declansarea grevei, incep sa puna probleme de depozitare .

Nicolae Pavelescu, liderul sindicatului de la Automobile Dacia, spune ca administratia a inchiriat deja aproape toate spatiile de depozitare din Pitesti si imprejurimi. „Vin TIR-uri cu piese pe care n-are cine sa le descarce si, mai ales, n-are cine sa le asambleze. Nici de depozitat n-au unde, pentru ca procesul de productie a fost gandit in asa fel incat sa fie evitate stocurile mari”.

Dupa furnizori, cumparatorii vor fi cei care vor simti in curand socul grevei. „Pana acum, livrarile s-au desfasurat normal, pentru ca a existat un stoc de siguranta . Va dati seama, la o uzina de capacitatea celei de la Pitesti se mai gasesc cateva masini ca sa se onoreze comenzile, chiar daca productia stagneaza cateva zile. Efectul grevei va incepe sa se simta, in relatia cu clientii, la doua – trei saptamani de la inceperea protestelor”, mai spune Pavelescu.

Tot sindicalistii sustin ca administratia face tot ce poate ca sa sparga greva. „Exista salariati care lucrau pe contracte de munca pe perioada determinata. Cu data de 1 aprilie, acestea au fost transformate in contracte de munca pe perioada nedeterminata , cu conditia ca titularii sa inceteze greva. In fine, e vorba de 100-200 de oameni, nu conteaza prea mult, in organizarea unei greve in care sunt implicati 7.000 de oameni”, explica liderul de la Dacia.

Sindicalistii spera ca dupa decizia de ieri a instantei administratia sa vina cu o oferta mai buna la negocieri. Altminteri, discutii administratie-sindicate s-au purtat in fiecare din cele 10 zile scurse de la declansarea grevei, dar a fost mai degraba un dialog al surzilor, fiecare parte sustinand, zilnic, acelasi lucru. Angajatii cer o majorare salariala de 550 de lei, in timp ce administratia a oferit o crestere de 12 la suta a salariului mediu brut.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea