Social

Inca 50 de zile pentru DNA

Presedintele Traian Basescu poate, potrivit Constitutiei, sa trimita ordonanta DNA pentru reexminare si dezbatere la Parlament si are la dispozitie 20 de zile sa se decida ce va face. Premierul Tariceanu i-a solicitat intr-o scrisoare sa retrimita ordonanta spre reexaminare . Seful statului se va intilni saptamina viitoare cu partidele parlamentare pentru consultari. Joi se va intilni cu liderii PSD, PRM si PC, iar vineri cu cei ai PNL, PD si UDMR. Daca decide retrimiterea, ordonanta va ajunge intr-o prima faza la Camera Deputatilor. Aici textul va fi intii dezbatut in Comisia juridica, dupa care urmeaza sa fie adoptat in plenul Camerei. Dupa adoptare, ordonanta se trimite la Senat, unde, de asemenea, va fi discutata in Comisia juridica si votata in plen. Pentru legile trimise la reexaminare, regulamentele in vigoare prevad un termen de maximum de 30 de zile pentru intreg traseul parlamentar. Dupa ce se va da votul final, ordonanta se va trimite din nou la promulgare , presedintele nemaiavind dreptul de a solicita o a doua reexaminare. Toate aceste proceduri dureaza 50 de zile. In aceasta perioada, DNA functioneaza normal. Doar dupa aceasta perioada si numai in cazul in care ordonanta este din nou respinsa, DNA nu va mai exista. In situatia in care Ordonanta este respinsa si dupa reexaminare, Guvernul are posibilitatea emiterii unui nou act normativ care sa reglementeze activitatea DNA.

PSD o tine pe a lui

Seful PSD, Mircea Geoana, sustine ca votul senatorilor pesedisti a fost consecvent cu pozitia partidului privind reforma in Justitie. In plus, Geoana a aruncat vina pe Alianta. Modul in care Guvernul a decis sa procedeze la reorganizarea DNA a fost fara consultarea Parlamentului. Semnele de intrebare pe care le avem si noi, dar si parlamentarii din majoritate s-au regasit in votul de respingere, a declarat Geoana.

PRM se jura ca n-a stiut

La o zi dupa ce parlamentarii PRM au votat in bloc impotriva ordonantei, Corneliu Vadim Tudor ii cere presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea. Sub cuvint de onoare ca n-am stiut. Nu am fost anuntat de cei de la Senat ca aceasta lege e pe ordinea de zi. Am certat deja citiva parlamentari pentru acest lucru, incearca sa se justifice Tribunul.

PD vrea sanctiuni pentru chiulangii

Presedintele PD, Emil Boc, va cere luni colegilor din Alianta reintroducerea sanctiunilor folosite impotriva parlamentarilor PNL si PD la votul pentru aprobarea bugetului de stat cind a existat acelasi absenteism la votul final.

Liberalii analizeaza luni situatia

Liderul Senatorilor PNL, Puiu Hasotti ne-a declarat ieri ca luni dimineata, in BPC, vom analiza tot ce s-a intimplat si vom cauta solutii pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete. In afara de erorile proprii ale parlamentarilor Coalitiei, Puiu Hasotti acuza vehement lipsa de comunicare dintre conducerea Comisiei juridice din Senat si liderii grupurilor parlamentare.

UDMR are alta agenda

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, citat de Mediafax, ca Uniunea va sustine, la intilnirea cu seful statului reexaminarea ordonantei, dar va atrage atentia si asupra starii de conflict nedorite din interiorul coalitiei, inclusiv pe tema interetnica. UDMR a votat impotriva ordonantei, unii senatori, ca Verestoy Attila , criticind chiar in termeni virulenti activitatea DNA.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea