Social

Inca 19 morti astazi in violentele din Tibet

Noi violente astazi in Tibet . 19 manifestanti tibetani au fost omorati in nord vestul Chinei, in provincia Gansu, potrivit Guvernului tibetan in exil. In total, in ultimele zile au murit 99 de tibetani.

Purtatorul de cuvant al guvernului tibetan aflat in exil a anuntat ca incidentul s-a intamplat in afara orasului Lhassa, acolo unde in aceasta dimineata a avut loc o manifestatie si politia a tras in ei.

In ultimele zile in provincia Tibet fenomenul violentelor a ajuns la o intensitate ingrijoratoare. Nu mai departe de ieri au aparut reactii internationale, asta dupa ce 80 de tibetani au fost ucisi in reprimarea sangeroasa a protestelor din capitala Lhasa. 

Drept raspuns, autoritatile chineze neaga bilantul si spun ca doar 16 persoane si-au pierdut viata in ciocnirile cu fortele de ordine. Uniunea Europeana si Organizatia Natiunilor Unite au condamnat atrocitatile si indeamna la calm si la o atitudine retinuta din partea Beijingului. 

In plus, opinia publica internationala a inceput protestele in semn de solidaritate cu tibetanii. La New Delhi, aproximativ 100 de demonstranti au incercat sa ajunga in apropierea ambasadei Chinei. Politia a intervenit in forta, mai multe persoane au fost arestate, dar nimeni nu a fost ranit.

Tot in India, dar la Dharamsala, unde traieste in exil liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, sute de oameni au iesit pe strazi intr-un mars pasnic. Ei au aprins lumanari in memoria celor care si-au pierdut viata in violentele din Tibet. Militantii pro-Tibet s-au adunat si in alte capitale ale lumii in fata reprezentantelor diplomatice ale Chinei. 

Intre timp atat Uniunea Europeana cat si Organizatia Natiunilor Unite si-au exprimat ingrijorarea fata de aceste manifestatii. Si Statele Unite au reactionat, prin vocea purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, Tom Casey, care si-a anuntat ingrijorarea fata de situatia din Tibet, anuntand ca Washington-ul face un apel la retinere din partea guvernului chinez in ceea ce priveste reactiile fata de protestatari.

 

In plus, chinezii se tem ca violentele ar putea avea efect si asupra pregatirilor pentru Jocurile Olimpice. Peste doar 2 saptamani va incepe stafeta tortei olimpice, iar traseul trece si prin Tibet. Presedintele Comitetului Olimpic International si-a exprimat ingrijorarea fata de tensiunile din regiune, dar exclude un eventual boicot asupra Olimpiadei.

Protestele au debutat in Tibet pe 10 martie, o data cu aniversarea a 49 de ani de la reprimarea revolutiei impotriva conducerii chineze. Dupa acel moment multi dintre clericii budisti, inclusiv liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, au parasit provincia.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea