Social

#inaltarea crucii #sarbatori #traditii

Inaltarea Sfintei Cruci. Ce nu ai voie sa faci!

Astazi este Inaltarea Sfintei Cruci. Aceasta sarbatoare se cinsteste prin post, iar pentru sanatatea familiei se spune ca este bine sa mananci usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al caror miez se aseamana cu crucea.

De Ziua Crucii, in zonele viticole incepe culesul viilor. Strugurii din ultima tulpina nu se culeg si poarta numele de "Strugurii lui Dumnezeu", intrucat ei sunt lasati sa fie mancati de pasari. In aceasta zi se bat nucii. Tot acum, se aduna din paduri si ramurile de alun care, potrivit traditiei, daca sunt recoltate in aceasta zi capata puteri miraculoase si devin unelte valoroase pentru fantanarii care vor sa depisteze izvoarele subterane.

Florile de busuioc sfintit in aceasta zi alina durerile, chiar si migrenele puternice sau durerile de dinti. Tot de Inaltarea Sfintei Cruci, gospodarii atarna de ramurile pomilor neroditori cruci facute din busuioc sfintit la biserica si curpeni - tulpini taratoare de castraveti si de pepeni -, sperand ca rodul sa se adune si in acesti pomi.

Monedele sfintite azi, pastrate in portofel, alaturi de o cruciulita aduc belsug si spor in munca de fiecare.

Potrivit altor traditii, de Ziua Crucii se strang plante de leac precum boz, micsunele, matraguna ori navalnic, care sunt duse, impreuna cu buchet de flori si busuioc, la biserica, pentru a fi puse in jurul crucii si a fi sfintite. Plantele astfel sfintite se pastreaza apoi in casa, la icoane sau in alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar si la farmecele de dragoste.

Tot in aceasta zi nu se mananca nimic din ce are forma unei cruci, cum ar fi usturoi, nuci, prune sau peste. In plus, nu se lucreaza si nu se face treaba nici macar in gospodarie pentru a nu atrage primejdiile. In schimb, cei care tin post negru, insotit de rugaciune din suflet, se vindeca de multe boli grele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea