Social

#Inaltarea Sfintei Cruci obiceiuri #Inaltarea Sfintei Cruci traditii #Inaltarea Sfintei Cruci 2022 #inaltarea sfintei cruci

Inaltarea Sfintei Cruci 2022. Ce sa nu faci astazi, sub nicio forma

Inaltarea Sfintei Cruci este sarbatorita in fiecare an pe 14 septembrie. Este una dintre cele mai vechi si sarbatori crestine, amintind de moartea si patimile Mantuitorului pe Golgota. Sarbatoare este asociata cu finalul verii si inceputul toamnei. 

 

In aceasta zi credinciosii tin post aspru si se roaga intens. Cei care pot tin astazi post negru pentru a le fi vindecat sufletul si trupul.

Inaltarea Sfintei Cruci 2022. Traditii si obiceiuri. Ce nu este bine sa faci in aceasta zi

Ziua Crucii sau Inaltarea Sfintei Cruci este o sarbatoare plina de semnificatii si traditii. Potrivit Calendarului popular, aceasta zi se mai numeste si Carstovul Viilor si Ziua Sarpelui. Sub prima denumire, ziua este cunoscuta mai ales in zonele deluroase si sudice, in zonele viticole, marcand inceputul culegerii viilor. A doua denumire este legata de faptul ca, din aceasta zi, se crede ca serpii si alte reptile incep sa se retraga in ascunzisurile subterane, hibernand pana in primavara. La sate, inca se mai crede ca serpii, inainte de a se retrage, se strang mai multi la un loc, se incolacesc si produc o margica numita "piatra nestemata", ce ar folosi pentru vindecarea tuturor bolilor.

Tot in popor se spune ca in aceasta zi se inchide pamantul, care ia toate insectele si reptilele sau plantele lasate la lumina, pana la venirea primaverii.

Potrivit altor traditii, de Ziua Crucii se strang ultimele plante de leac (boz, micsunele, matraguna, navalnic), care sunt duse, impreuna cu un buchet de flori si busuioc, la biserica, pentru a fi puse in jurul crucii si a fi sfintite. Plantele astfel sfintite se pastreaza apoi in casa, la icoane sau in alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar si la farmecele de dragoste.

In batrani se spune ca daca in aceasta zi ploua si tune va fi o toamna lunga, iar daca se aduna la un loc multe ciori galagioase bruma va cadea curand.

Inaltarea Sfintei Cruci 2022. Ce sa NU faci in aceasta zi

In ziua Stintei Cruci nu trebuie, sub nicio forma, sa consumi usturoi, nuci, prune sau peste. De asemenea, nu trebuie sa se consume dulciuri.

In aceasta zi nimeni nu trebuie sa munceasca. Se spune ca cei care fac acest lucru vor atrage necazurile asupra lor.

Tot in aceasta zi, nu trebuie culesi strugurii, nici macar pentru a-I manca. Daca doresti sa mananci struguri in aceasta zi, acestia trebuie sa fi fost culesi inainte.

CITESTE SI: Inaltarea Sfintei Cruci 2022: Rugaciunea pe care trebuie sa o rostesti astazi. Te va feri de ghinioane

Inaltarea Sfintei Cruci 2022. Ce trebuie sa dai de pomana in aceasta zi

In ziua de Inaltarea Sfintei Cruci oamenii merg la biserica unde sesfintesc ulcelele cu lapte si miere. Toartele canilor in care sunt puse acestea trebuie legate cu un fir de ata rosie, iau ulcica trebuie acoperita cu un colac. Dupa slujba acestea se dau de pomana oamenilor saraci, impreuna cu o lumanare aprinsa.

Inaltarea Sfintei Cruci 2021. Semnificatia zilei

Inaltarea Sfintei Cruci este praznuita pe 14 septembrie. Este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant.

In aceasta zi sarbatorim amintirea a doua evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:

  • Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335;
  • Aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Sfanta Cruce a fost aflata din porunca Sfintei imparatese Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Datorita acesteia s-au gasit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si care sunt crucile talharilor rastigniti odata cu El, patriarhul Macarie le-a spus sa atinga pe rand crucile de o femeie moarta. Femeia a inviat in momentul in care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos.

Dupa aceasta minune, Patriarhul a poruncit inaltarea Sfintei Cruci la un loc inalt, de unde sa o poata vedea tot poporul.

Cand imparatul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului in Persia. Sfanta Cruce a ramas aici timp de paisprezece ani, pana cand Hosroe a fost invins de imparatul Heraclie, care a dus sfanta cruce in Ierusalim.

Inaltarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru ca ea ne aduce aminte de patimile si moartea Mantuitorului.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea