Social

#obliceiuri inaltare #10 iunie #sarbatoare mare #traditii Inaltare #inaltarea #sarbatoare #inaltarea domnului

Inaltarea Domnului - Traditii si obiceiuri pe care trebuie sa le respecti! Calendar crestin ortodox, 10 iunie

Astazi, 10 iunie, crestinii sarbatoresc Inaltarea. Inaltarea este sarbatorita in fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Pasti. Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca. Astfel, in toate bisericile, manastirile si catedralele ortodoxe din tara si strainatate se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

 

Adesea Inaltarea lui Hristos, ca si Invierea Sa au fost intelese ca fiind niste lucrari ale Tatalui asupra Fiului Sau. Trebuie sa avem in vedere, ca moartea lui Hristos nu a avut ca tinta satisfacerea onoarei jignite a Tatalui, ci transfigurarea firii omenesti. De aceea atat in Inviere cat si in Inaltarea Sa, Hristos nu este pasiv.

Evanghelistul Luca spune ca Hristos i-a luat pe ucenicii Sai, i-a dus spre Betania si acolo Si-a ridicat mainile, i-a binecuvantat si pe cand ii binecuvanta, S-a departat de ei si S-a inaltat la cer (Luca 24,50-51). Prin aceste cuvinte nu trebuie sa intelegem ca acesta a fost ultimul act al lui Hristos in lume, El nu devine absent in creatie. Inaltarea lui Hristos nu inseamna retragerea din creatie, El continua sa fie prezent si lucrator prin Sfantul Duh.

Temei pentru credinta in Inaltarea lui Hristos avem si in Evanghelia lui Marcu, in versetul 19 din capitolul 16, unde se spune ca Iisus Hristos S-a inaltat la cer si a sezut de-a dreapta Tatalui. Astfel, Tatal il iubeste pe Fiul in Sfantul Duh nu doar ca Dumnezeu ci si ca om. Prin acesta trebuie sa intelegem ca toti cei care ne-am unit cu Hristos, devenim partasi la aceasta iubire dumnezeiasca.

Obiceiuri si traditii de Inaltarea Domnului

In popor exista credinta ca odata cu Inaltarea Domnului, se inalta si sufletele celor adormiti de la Saptamana Luminata incoace. Sufletele care rataceau, deveneau strigoi si provocau neajunsuri oamenilor si animalelor. De aceea in aceasta zi se practicau ritualuri magice de aparare: erau culese si sfintite plante despre care se crede ca au proprietati apotropaice (leustean, alun, paltin), se buciuma la raspantia drumurilor si pe dealuri, iar oamenii se incingeau peste brau cu ramuri de leustean.

Pastele Cailor sau Ispasul

Potrivit legendei, in momentul in care Maica Domnului l-a nascut pe Iisus Hristos, in ieslea grajdului, animalele au luat si ele parte la eveniment. Pe cat de cuminti erau boii si oile, pe atat de galagiosi erau caii. Ca mahnire ca pruncul nu avea liniste, din pricina nechezatului cailor, Maica Domnului le-ar fi spus sa nu se sature de mancare decat o data in an, la inaltarea Domnului. Astfel, in ziua in care caii "isi praznuiesc" Pastele, pentru un ceas, ei se satura de pascut.

Aceasta traditie mai este cunoscuta si ca Joia Iepelor sau Ispasul. Se spune ca Ispas a fost martor la inaltarea Domnului, alaturi de cei trei Apostoli. si pentru ca era un om bun si vesel, oamenii ar incerca in aceasta zi sa fie bine dispusi si sa nu-si caute pricini de suparare. Exista o credinta populara potrivit careia cel care moare de Ispas ajunge direct in Rai, scrie libertatea.ro.

Ce trebuie sa faci de Inaltare ca sa-ti mearga bine – traditii si obiceiuri

Daca de Paste crestinii se saluta intre ei adresandu-si cuvintele "Hristos a Inviat!", in aceasta zi de mare sarbatoare, crestinii folosesc formula de salut "Hristos s-a Inaltat!".

Femeile nu imprumuta sare si nu dau foc din casa fiindca exista credinta ca astfel toata casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte.

Oamenii isi leaga frunze de nuc peste brau, pentru ca se spune ca si Mantuitorul le-ar fi purtat in momentul inaltarii.

Se fac pomeni si se imparte pentru morti, mai ales branza, ceapa verde, paine calda si rachiu. Este ultima zi cand se mai pot manca oua rosii.

Batranii spun ca, pentru a avea o recolta bogata, semanatorile se fac pana in ziua de inaltare.

Tot in aceasta zi se sfintesc plantele de leac – leusteanul, paltinul, alunul. In unele zone oamenii se bat cu leustean ca sa fie feriti de boli si de rele.

Citeste si: Inaltarea Domnului – Rugaciunea pe care toti crestinii trebuie sa o spuna astazi

Sursa foto: adevarul.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea