Social

In tara noastra a crescut numarul de consumatori de droguri

Semnal de alarma: din ce in ce mai multi morti din cauza consumului de droguri in tara noastra. Aceasta este concluzia raportului de evaluare al Agentiei Nationale Antidrog (ANA), care observa ca numarul deceselor cauzate de consumul de droguri a crescut cu peste 50 la suta in 2007, ajungand la 32 de cazuri, fata de 20 in anul anterior.

Autoritatile au observat si faptul ca numarul deceselor cauzate de droguri a fost in crestere continua in ultimii ani, in anii anteriori numarul acestor tipuri de decese nedepasind zece.

Raportul de evaluare prezentat de agentia antidrog mai arata si faptul ca penitenciarele din tara noastra inregistreaza, la capitolul "Consumul de droguri in penitenciare", peste doua mii de persoane cu antecedente de consum de droguri , majoritatea acestora administrandu-si drogurile intravenos.

Alte doua mii de persoane au intrat anul trecut in evidentele statului, acceptand admiterea la tratament. Un amanunt observat de raport a fost acela ca exista un numar mic de unitati spitalicesti care raporteaza date privind admiterea la tratament, in scadere fata de anii trecuti.

De asemenea, s-a observat faptul ca pentru 42 la suta dintre consumatorii de heroina, varsta de debut este cuprinsa intre 15 si 19 ani, o cifra mare fiind inregistrata si varsta de debut de sub 14 ani.

In planul reducerii ofertei de droguri, datele statistice releva continuarea trendului ascendent al numarului de infractiuni savarsite in anul 2007, fiind constatate 2.749 de infractiuni, cu doi la suta mai mult fata de anul 2006, 57,99 la suta dintre acestea fiind operatiuni cu droguri pentru consum propriu, restul de 42 la suta referindu-se la activitati denumite generic trafic de droguri.

Anul trecut s-a putut observa si o diminuare a numarului de condamnari pentru persoane care au comis infractiuni dintre cele prevazute de regimul juridic al drogurilor si precursorilor. Astfel, instantele de judecata au dispus condamnarea a 521 persoane (469 barbati si 52 femei, dintre care 503 majori si 18 minori) pentru astfel de infractiuni, acest indicator inregistrand o scadere cu 20,94 la suta fata de anul 2006. Aceste persoane au fost condamnate la pedeapsa cu inchisoarea, insa majoritatea au primit si suspendarea executarii cu supraveghere.

Anul trecut, autoritatile au capturat 2.304,041 kilograme de droguri, 42.507 comprimate , noua timbre si 213 fiole droguri. Dintre acestea, 183,890 kilograme, 40.424 comprimate, 203 fiole si noua timbre reprezinta droguri de mare risc.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea