Social

In scandalul Cathedral Plaza unii se dezvinovatesc, altii tac

Un bloc de birouri cu 19 etaje si patru subsoluri, ce urmeaza sa se construiasca in imediata vecinatate a Catedralei Sfantul Iosif din Capitala, a devenit marul discordiei intre Arhiepiscopia Romano-Catolica si firma beneficiara, Millennium.

Capul Bisericii Catolice din Romania, monseniorul Ioan Robu, a organizat marti o procesiune de protest, la care au participat aproximativ 1.500 de pelerini, care au cerut autoritatilor salvarea Catedralei Sfantul Iosif. In opinia monseniorului Ioan Robu, proprietarii terenului au obtinut autorizatia de construire pe cai obscure, cu mare rabdare, viclenie umana si rea-credinta.

In urma protestului credinciosilor catolici, reprezentantii autoritatilor publice s-au intrecut in a se dezvinovatii. Primul a fost primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. El a declarat ca a semnat cu mana tremuranda autorizatia de constructii si ca, daca ar fi fost invitat, ar fi participat la protestul catolicilor. Ca bucurestean, sunt impotriva constructiei, care scoate din scara atat catedrala, cat si cladirile din jur.

Ca primar, am fost obligat de lege sa semnez autorizatia de constructie. Este perfect legala si nu era nevoie de acordul vecinilor pentru obtinerea ei, a declarat Chiliman. Ieri, a venit randul primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, sa-si sustina nevinovatia. Se paseaza degeaba responsabilitatea la Primaria Capitalei si la cea de sector.

In anul 2000, cand s-a aprobat Planul de Urbanism General ( P.U.G.) in zona de langa catedrala a fost prevazuta o constructie pretabila la inaltime mare . P.U.G.-ul a fost votat cand monseniorul Robu si-a dat acceptul. Conteaza mai putin retragerea ulterioara a acordului, deoarece legea fusese aprobata. Este un litigiu intre firma care construieste si Arhiepiscopia Romano-Catolica, care se poate rezolva pe calea justitiei, a spus Adriean Videanu.

Potrivit secretarului Arhiepiscopiei Romano- Catolice, Francisc Dobos, intre firma investitoare si clericii catolici exista deja doua procese pe rol. Am fost dati in judecata, deoarece nu am permis accesul lucratorilor in catedrala pentru monitorizarea lucrarilor.

Un alt proces ne-a fost intentat pentru ca am fi intarziat, chipurile, lucrarile de constructii. Din cauza proceselor ne-au fost tulburate sarbatorile. Am fost citati la Judecatoria sectorului 1 in data de 7 aprilie, in preajma Floriilor ( sarbatorite de catolici pe data de 9 aprilie-n.r.), a declarat Francisc Dobos. Clericii catolici mai sustin ca, in ultima luna, din cauza sapaturilor de la santierul din apropierea catedralei, nu a existat nici un moment de liniste pentru rugaciuni si reculegere , lucrariile continuand chiar si in noapte de Inviere, a Pastelui Catolic.

Prezenta unei constructii de asemenea proportii in imediata vecinatate a ansamblului arhitectural care cuprinde Catedrala Sfantului Iosif, Palatul Arhiepiscopal si Institutul Teologic va aduce mari atingeri vietii si activitatii pastorale a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti.

Numele proiectului, de « Cathedral Plaza » induce ideea falsa ca si autoritatile ecleziale ar fi implicate in investitie, a mai subliniat Francisc Dobos. La randul lor, beneficiarii constructiei sutin ca in spatele protestelor clericilor catolici sta refuzul lor de a ceda Arhiepiscopiei Romano- Catolice zece locuri de parcare , o sala de intruniri, un spatiu de expozitie si o succesiune de birouri. Nici un reprezentant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice nu a dorit sa comenteze afirmatiile firmei investitoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea