Social

In Romania, o femeie face cit doi barbati

Gatit, spalat vase , curatenie, haine si ingrijirea copiilor. Asta fac romancele peste cinci ore din zi, in timp ce barbatii stau la serviciu, calatoresc sau se duc la cumparaturi.

In mai toate statele Uniunii Europene, ca si in Romania, femeile intre 20 si 74 de ani sint, in continuare, cele care stau mai mult acasa si se ocupa de gospodarie. Acestea sint rezultatele prezentate in studiul Eurostat

Cum isi petrec timpul femeile si barbatii din Europa?. Femeile petrec cu 50% mai mult timp cu treburile casei in comparatie cu barbatii, cum e cazul Suediei, ajungind pina la 200% in Italia si Spania.

In Romania, femeile petrec peste cinci ore trebaluind, din care aproape 35% la coada cratitei, in timp ce barbatii acorda doar putin peste doua ore activitatilor casnice.

Barbatii petrec mult timp in gradina

Studiul Eurostat, comparabil cu datele primite de la institutul de statistica si realizat pe un esantion de peste 17.000 de persoane, asa cum se mentioneaza in sondajul UE, arata ca femeia ramine tributara spatiului inchis al casei, in timp ce barbatul isi petrece o mare parte din timp la serviciu, studiind sau calatorind.

Daca o romanca petrece cele peste cinci ore de lucru casnic la coada cratitei, restul se imparte intre alte activitati, cum ar fi curatenia (16%), spalatul si calcatul rufelor (13%), spalatul vaselor (10%), ingrijirea copiilor si chiar gradinarit (7%). Insa, cind vine vorba despre treburi mai grele, barbatul isi reintra in forta.

Din cele aproape doua ore destinate activitatilor domestice, barbatii romani acorda cel mai mult timp gradinaritului (17%), curateniei alaturi de sotie (17%), reparatiilor (11%) si altor activitati de acest gen (26%). Doar 1% din timp il petrec barbatii din Romania spalind si calcind haine si doar 3% spalind vasele dupa ce maninca.

Romancele, departe de distractie si cultura

Cit despre timpul liber, diferentele dintre femei si barbati se reduc, activitatile fiind relativ asemanatoare si respectind aceleasi proportii. Astfel, ambii isi petrec 50% din timpul care le ramine dupa serviciu si dupa treburile casei in fata televizorului sau al videoului.

Urmatoarele activitati preferate de femei pentru a se relaxa sint somnul (14%), socializarea (tot 14%), urmate de activitati ca sport (6%), citit (4%) si munca voluntara (3%).

Doar 1% din timpul lor liber il acorda jocurilor si hobby-urilor si 0% distractiei si culturii. Spre deosebire de femeile romance, barbatii petrec mai putin timp odihnindu-se (13%) si mai mult activitatilor energice, cum ar fi sport (8%), hobby-uri (3%), munca voluntara (4%) si distractiei (1%).

La nivel general insa, cifrele studiului arata ca romanii folosesc cea mai mare parte a timpului lor liber odihnindu-se (13 - 14%) si mai putin distrindu-se (0 - 1%).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea