Social

In fiecare an, mii de copii romani sunt batuti si abuzati sexual

In Romania, mii de copii sunt batuti si exploatati sexual in fiecare an. Potrivit Institutului pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii ( ICPC ), in tara noastra se comit, in medie, peste 600 de infractiuni sexuale de victimizare a minorilor, intre care cele mai multe sunt violurile.
Statisticile cele mai ingrijoratoare se refera la incest, a carui pondere a crescut de patru ori fata de 1998. De asemenea, datele ICPC arata ca anual sunt batuti circa 4.000 de copii. Dintr-un studiu realizat de "Salvati copiii" Romania reiese ca 45 la suta din copiii batuti spun ca au mancat bataie fara nici cea mai mica vina .
Acest fapt duce la slabirea increderii in parinti si la reducerea comunicarii cu ei.

M-a vandut pe 2 milioane si o roata de masina

Mariana a fost violata la 10 ani, de un prieten de-al fratelui ei. Locuia impreuna cu familia, formata din patru persoane, intr-o cosmelie din Giulesti-Sarbi. Erau saraci ca cucu-n gusa. Tatal, betiv notoriu, toca banii la crasma. Il carau in spinare pe rand. Cand nu-l duceau pe el, o tarau pe mama lor, care la fel, iubea rachiul si uita sa vina acasa, lasandu-i sa rabde de foame.
La 13 ani, Mariana a fugit de acasa cu Toni, un baiat mai mare cu 10 ani decat ea. A invatat-o sa fure de pe tarabele din piata Matache si a dus-o "la produs". Intr-o vara, Toni a vandut-o lui Marius, pe 2 milioane de lei si o roata buna de Mertan, iar Marius, lui Bobi-Chioru', pe un casetofon de masina cu CD si 1 milion. Dar, intre ei, s-a infiripat un amor nebun si au ramas impreuna. Anul trecut Mariana, 17 ani, a ramas gravida, dar a facut avort spontan in tramvaiul 34.

Stingea tigara pe mainile mele, ca sa ma faca barbat

Nicusor are 11 ani. S-a nascut in apropierea inchisorii Rahova, pe soseaua Alexandriei, dar nu mai sta acolo. A fugit de acasa anul trecut pentru ca tatal lui vitreg il batea de-l zvanta. "Cand mama pleca la munca, el ma obliga sa-i cumpar pileala ca sa bea... si dup-aia ma batea cu pumnu'. Isi stingea tigara pe mainile mele. Zicea ca asa ma face barbat si daca nu-mi convine sa plec. Si m-am carat", spune Nicusor. Baiatul sta la o tiganca batrana, in Zetari. Daca nu duce "acasa" bani, fiul gazdei il bate cu papucu'. "O data au ramas fara bautura si m-au inchiriat o zi la crasma pentru o sticla de rachiu. Am facut curat, am maturat, am sters mesele si am carat navete", spune copilul.

Profesorii, printre agresori

Potrivit unui studiu realizat de Institutul de stiinte ale Educatiei, 30% din elevi spun ca profesorii manifesta agresiune nonverbala, 19% au declarat ca au fost exclusi de la ore, 3,5 % din elevi au zis ca au fost deseori umiliti si injurati de catre profesori, iar aproximativ 2% au mentionat loviturile ca mod de pedeapsa pe care il folosesc profesorii. Un alt studiu realizat de "Salvati Copiii" arata ca 5,7% din profesori ii bat pe elevi, iar 22% din copii au spus ca sunt certati si jigniti de cadrele didactice.

Unde pot reclama copiii abuzurile:
0.800.8.200.200 (linie telefonica gratuita)

Bataia se manifesta frecvent in familiile cu multi copii

Intr-o cercetare realizata, recent, de organizatia "Salvati Copiii" se arata ca aproape 90% din copii sunt pedepsiti cel putin o data in copilaria lor. In Romania, incidenta abuzului fizic asupra copilului este de 84%, conform unui studiu national. Pedepsele grave (bataie, stat in genunchi, izolare, infometare, izbire de pereti) au fost mentionate de peste un sfert (28,9%) din cei chestionati.
Copiii care sunt singuri la parinti au parte mai rar de astfel de metode, fata de cei care provin din familii numeroase si unde se consuma bauturi alcoolice. De asemenea, tot in familiile cu multi copii se petrec si cele mai grave abuzuri asupra micutilor: inchiderea lor intr-un spatiu intunecos, bataie cu o curea, arderea cu obiecte fierbinti.
Astfel, 53% din cei care provin din familii cu mai mult de cinci membri si care se confrunta cu alcoolismul au spus ca au fost frecvent batuti.

Europarlamentarii nu se inghesuie sa combata exploatarea sexuala a copiilor

In Europa, peste doua milioane de copii, femei si barbati cad victime traficului de persoane si sunt exploatati sexual in fiecare an. Traficul este favorizat si de oamenii de afaceri, care in calatoriile lor apeleaza la serviciile prostituatelor, nu rareori copii.
Cu toate acestea, doar 30 din 732 de parlamentari europeni au vrut sa participe activ la o campanie de prevenire a exploatarii sexuale a copiilor desfasurata sub deviza "No child sex turism" (nu turismului sexual cu copii), o initiativa a mai multor ONG-uri.
Oficialii europeni, carora ONG-urile le-au cerut ajutorul, pentru ca ei calatoresc foarte mult si locuiesc in hoteluri - exact locurile unde au loc cele mai multe abuzuri - au refuzat sa faca minimul efort de a anunta, sub semnul anonimatului, cazurile care li se par suspecte. Campania este insa sustinuta de mai multe lanturi hoteliere si companii de zbor europene, care semnaleaza pe site-ul www.businesstravellers.org orice caz suspect.

Opinia psihologului

Efectele violului si ale bataii

* Un copil batut sau abuzat sexual nu mai da randament la scoala, are frecvent cosmaruri si tulburari de alimentatie. "Copilul care a trecut printr-un abuz sexual manifesta ostilitate si agresiune in relatiile cu alti copii si adulti, se simte deseori vinovat pentru ceea ce s-a intamplat, ii e frica permanent si are un puternic sentiment de murdarie corporala", spune psihologul Andreea Biji.
In urma abuzului sexual se poate ajunge la fuga de acasa, consum de alcool, de droguri si la prostitutie. Fetele pot ajunge sa aiba dificultati de relationare, in special cu barbatii, apare teama cand vine vorba de nasterea unui copil si nu mai au stima pentru ele insele.
Un copil batut are toate sansele sa devina un parinte agresiv", spune psihologul Andreea Biji

* "Copilul abuzat fizic este un copil temator, care nu are incredere in nimeni si cu o curiozitate scazuta sau chiar absenta", spune Andreea Biji. Bataia ii face pe copii fie sa se manifeste defensiv, evitand confruntarile, fie, la polul opus, sa devina teribilisti si violenti in relatiile cu ceilalti. O palma primita in copilarie poate sa dezvolte un sentiment de inferioritate pe care acesti copii il traiesc si care va persista si la o varsta adulta.







Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea