Social

In 2008, vot uninominal, cel putin la o Camera

"Sunt convins ca PD va aluneca putin catre centru-dreapta, astfel incat sa incerce sa creeze si al doilea rand de roti, cele de pe partea dreapta a masinii, pentru ca aceasta sa poata valorifica la maximum soseaua", a declarat, miercuir seara, in cadrul unui seminar, presedintele Traian Basescu. El a mai spus, insa, ca aceasta schimbare nu se va produce "peste noapte". Presedintele interimar al PD Emil Boc a anuntat, tot miercuri, dupa sedinta BPN al PD, ca va candida la presedintia partidului, cu o motiune populara.
Politica lui Luati de oriunde!

Unda verde pentru infiintarea Partidului Popular pe structura actualului PD a fost, asadar, trasata. In ultimele trei saptamani, conform unor surse din Alianta D.A., deviza este sa se ia de oriunde, transmite AMPress. Adica de la PNL, de la PSD, de la PUR (mai putin Dan Voiculescu), de la UDMR, iar Partidul Popular al lui Ciuhandu sa fie absorbit in aceasta noua constructie.

Conform acelorasi surse din Alianta, exista membri PNL care au deja in buzunar carnetul, nescris inca, de membri ai Partidului Popular. tinta lui Traian Basescu este fortificarea Partidului Democrat sub noua sigla si doctrina de Partid Popular, care sa devina principala formatiune politica a tarii. Agentia A.M. Press a solicitat opinia unor politicieni din partidele vizate.

Viorel Lixandroiu: Nu exclud existenta unor negocieri in culise

"In cadrul sedintei Biroului National Permanent de miercuri nu a fost abordata aceasta problema, dar nu exclud posibilitatea existentei unor negocieri in culise".

Marian Milut: Nu se pune problema ca PPCD sa fie absorbit si sa nu uitam ce origine are PD-ul. Este vechiul FSN al lui Ion Iliescu

"Faptul ca Traian Basescu a dat verde este ca dezlegarea in credinta. Oricum, in Biserica intra multi oameni, chiar si necredinciosi. Nu Basescu poate decide, ci Congresul PD-ului. Iar faptul ca PD se metamorfozeaza peste noapte este un lucru specific Romaniei, specific politicii dambovitene. Mai intai trebuie sa vedem daca si PD-ul este tot un partid de interese, la fel ca PUR sau PRM, care s-au schimbat la comanda liderilor. Ce exista la ora actuala intre PPCD si PD nu se poate numi negociere. Exista convorbiri telefonice , cel mult. Democratii trebuie intai sa se clarifice. In nici un caz nu se pune problema ca PPCD sa fie absorbit, chiar daca vom avea 1000 de ani doar 2 la suta. PPCD este singurul partid vertical, cu traditie. si sa nu uitam ce origine are PD-ul. Este vechiul FSN al lui Ion Iliescu".

Gheorghe Ciuhandu: Nu s-a pus niciodata problema unei fuziuni a PPCD cu PD

"Zvonurile privind o eventuala absorbtie a PPCD de PD nu sunt nimic altceva decat simple zvonuri. Daca exista cineva care a afirmat ca s-ar pune problema unei fuziuni intre cele doua partide, atunci acel cineva a facut o afirmatie hazardata, o pura speculatie. Nu s-a pus niciodata problema unei fuziuni a PPCD cu PD, nu s-a discutat niciodata pe marginea acestui subiect si va asigur ca nici nu vom avea discutii pe aceasta tema".

Lucian Augustin Bolcas: Pe noi nu ne intereseaza aceste murdarii de viata politica

"Oricine doreste si justifica doctrinar modul de actiune in acest sens are dreptul sa acceada la Partidul Popular European. In ceea ce priveste atragerea altor membri in aceasta initiativa, pe noi nu ne intereseaza aceste murdarii de viata politica. Nu facem comert cu oamenii nostri. De altfel, consider ca la asemenea murdarii nu ai cum sa ai mare succes".

Daniela Popa : Partidul Conservator are in continuare contacte serioase cu PPE

"Nu consider ca aderarea la Partidul Popular European depinde doar de vointa unei formatiuni, ci si de grupul politic popular de la Bruxelles. In ceea ce priveste cogularea mai multor forte in jurul unei asemenea initiative, cred ca este un lucru mai greu de realizat. In ceea ce ne priveste, PPE a fost singurul grup politic la care Partidul Conservator, fost PUR, a vrut sa se afilieze. si in continuare formatiunea pe care o reprezint continua sa aiba contacte serioase cu popularii de la Bruxelles".

Relu Fenechiu : Orice partid trebuie sa-si gaseasca linia

"Congresul a trasat linia pe care partidul nostru trebuie sa o parcurga, cea liberala, traditionala. Eu cred ca trebuie sa urmam acest drum, chiar daca facem parte dintr-o familie europeana mai mica, este una inchegata si puternica. O simpla schimbare de nume nu inseamna o transformare a formatiunii politice. Orice partid are dreptul sa-si gaseasca linia. Este dreptul Partidului Democrat sa procedeze in acest sens, acum ca nu fac parte din familia socialistilor europenilor alaturi de PSD. Nu comentez acest demers al democratilor, oricum mi-am exprimat opinia personala, nu am vorbit in numele PNL".

Nicolae Vlad Popa: Ne bucura foarte tare formarea unui partid cu o doctrina asemanatoare cu a noastra

"Si in Romania, ca si in alte tari din estul Europei, se simte nevoia unei reprezentari politice a doctrinei populare de centrudreapta. Cu atat mai mult cu cat la nivelul Parlamentului European exista o reprezentare puternica, intr-un singur partid, a trei curente, popular, crestin-democrat si conservator. Pe dreapta esicherului politic ne bucura foarte tare formarea unui partid cu o doctrina apropiata de a noastra. tine de PD sa decida incotro se va indrepta. Le dorim mult succes. In ceea ce priveste atragerea unor membri din alte formatiuni politice, este posibil sa existe persoane care sa fie interesate. Nu cred ca este cazul UDMR, aici legaturile etnice sunt mult mai puternice decat cele politice."

Eckstein Kovacs: Nu cred ca Partidul Popular Democrat asa se va numi va atrage si alti membri ai altor formatiuni politice

"Este mai rar intalnita situatia ca dintr-un partid foarte marcat, asa cum este si Partidul Democrat, de latura socialista sa poata sa treaca la doctrina populara. Este o varianta initiativa PD-ului, dar consider ca este mai greu de infaptuit. In ceea ce ne priveste, deocamdata suntem membri ai Partidului Popular European. Apreciem dorinta PD-ului de a se apropia de doctrina populara si de a deveni membri ai acestei familii politice, insa sunt multi oameni politici declarati populari si putini recunoscuti. Nu cred ca Partidul Popular Democrat sau cum se va numi va atrage si alti membri ai altor formatiuni politice in acesta initiativa".

In alta ordine de idei, Traian Basescu a declarat, in cadrul aceleasi dezbateri, ca, la alegerile din anul 2008, va fi introdus cu siguranta votul uninominal cel putin pentru una dintre Camerele Parlamentului. Seful statului a apreciat ca introducerea votului uninominal este necesara pentru asanarea vietii politice, la fel de mult ca declaratiile de avere, deoarece, in prezent, "se ascund" pe listele partidelor tot felul de personaje, inclusiv "infractori". "Se poate introduce doar in 2008. Va asigur ca se va introduce cel putin la o Camera", a mai spus presedintele Basescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea