Social

#romania #gaze #import

Importurile de gaze ating maxime istorice, pentru a treia luna consecutiv

Productia interna de gaze nu poate acoperi necesarul pentru consum, astfel ca luna martie va fi a treia luna consecutiva in care se ating maxime istorice pentru importul de gaz rusesc .

Potrivit Agentiei de Reglementare in Energie , importurile de gaze vor asigura in luna martie 40% din totalul consumului, dupa ce acestea au ajuns la 42% in luna februarie si 32% in luna ianuarie.

"De cand ma stiu eu, inca de pe vremea CONEL-ului, ponderea importurilor nu a fost asa mare. Niciodata nu am importat atatea gaze, nici macar in cele mai geroase ierni. Cred, doar cred, ca ANRE va putea mentine pretul gazelor pe loc macar pana in aprilie si macar pentru populatie. Dupa aceea va trebui sa reconsideram pretul", a spus, pentru Money.ro, Tudor Serban , consilier al ministrului Economiei, Ion Ariton.

Consumul anual al Romaniei este de 13 miliarde de metri cubi, iar importurile asigurau in medie 25%.

Motivul pentru care Romania este nevoita sa apeleze mai mult la importuri ar fi un ordin al ministerului Economiei din 2009, care prevede vanzarea catre consumatorii intreruptibili a gazelor din productia interna la un pret de circa doua ori mai mic decat cele rusesti.

In timp ce consumatori interuptibili, in principal combinatele chimice, au consumat gazele livrate de Romgaz si Petrom la pret scazut, populatia si consumatorii neintreruptibili au platit gazele, in perioada iunie 2009 – octombrie 2010 , la pretul de cos  - medie ponderata intre cantitatile de gaze din productie locala si cele de import.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea