Social

Impartirea Abhaziei, solutia conflictului

Georgia si Rusia isi stabilesc sferele de influenta in enclava.

Serghei Bagaps
, liderul republicii separatise Abhazia, a acuzat Georgia de "terorism de stat", dupa ce ieri au avut loc doua explozii in statiunea balneara Gagri.

Sase locuitori au fost raniti de o explozie in zona centrala a statiunii. Cea de-a doua explozie, care nu s-a soldat cu victime, s-a produs cateva minute mai tarziu in fata unui centru comercial . Incidentele au loc in contextul unor informatii publicate in ultimele zile de presa rusa, potrivit carora autoritatile de la Tbilisi ar fi propus Moscovei impartirea Abhaziei in sfere de influenta.

Potrivit cotidianului "Kommersant", care citeaza oficiali ai ambelor state, Georgia ar fi de acord sa accepte controlul separatistilor si prezenta trupelor rusesti de mentinere a pacii in partea de nord a Abhaziei, care include si capitala Suhumi.

In schimb, Tbilisi vrea ca trupele de mentinere a pacii sa se retraga din districtele din sudul tarii si sa li se permita etnicilor georgieni, care erau altadata majoritari in aceasta zona, sa revina la casele lor.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov , a dezmintit orice discutie cu autoritatile georgiene pe aceasta tema.

"Este o minciuna, nu are nici o legatura cu realitatea", a precizat Lavrov pentru "Itar-Tass".

Intalnire in Suedia


In opinia purtatorului sau de cuvant, Andrei Nesterenko, "scurgerea de informatii" ar fi menita sa exercite presiune asupra membrilor "Grupului Noii Prieteni ai Georgiei", in special asupra Rusiei. Acestia se vor intalni astazi la Berlin pentru a incerca sa gaseasca o cale de rezolvare a conflictului.

Saptamana trecuta, oficiali georgieni s-au intalnit cu lideri separatisti in Suedia, dar ministrul de stat pentru reintegrare a declarat senin ca nu s-a negociat nimic.

Peste 18 ani de conflict

Abhazia si-a autoproclamat independenta la inceputul anilor ’90, in urma unui razboi soldat cu mai multe mii de morti. In ultimele luni, tensiunea a crescut, mai ales dupa decizia Moscovei de a consolida legaturile cu aceasta regiune si cu Osetia de Sud, o alta provincie georgiana separatista. Tbilisi acuza Moscova ca incearca sa anexeze cele doua regiuni, in timp ce Rusia acuza Georgia ca vrea sa le recupereze cu forta. Dorinta Georgiei de a adera la NATO joaca si ea un rol in acest conflict.

Destinatia de vacanta preferata a lui Iosif Stalin


In era sovietica, statiunile din micuta Abhazie erau vizitate frecvent de elitele politice comuniste. Iosif Stalin avea aici patru case de vacanta , una fiind situata la doar cativa kilometri de Gagri, pe litoralul Marii Negre .

Razboiul si izolarea economica au distrus mare parte din regiunea considerata un "Paradis al Caucazului". Singurii turisti care se mai incumeta astazi sa vina sunt cei rusi.

Atrasi de preturile mici, de peisajele splendide si de faptul ca pot intra fara vize, desi incalca astfel legea din Georgia, rusii sunt ca la ei acasa in statiunile din Abhazia, unde cu greu auzi vorbindu-se limba georgiana.

"Ne simtim in siguranta", spune o turista, care a descoperit incantata ca poate plati orice in ruble. Nimic surprinzator in conditiile in care trupele ruse de mentinere a pacii sunt peste tot in Abhazia.

"Chiar daca SUA, Franta si Canada ar ridica munti de aur in Georgia, noi tot nu vom reveni la situatia de dinainte", sustine liderul separatist Serghei Bagaps.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea