Social

Imobile retrocedate, confiscate de Guvern

RAAPPS opereaza cu dubla masura in privinta retrocedarii imobilelor confiscate de statul comunist. Anumitor persoane le inapoiaza casele sau terenurile in citeva luni. Altora nu le da imobilele nici daca acest fapt este hotarit, definitiv si irevocabil, de instanta de judecata .

2 a dezvaluit, saptamina trecuta, cum un grup de interese conectat atit la PSD, cit si la PD a pus mina pe zeci de terenuri si lux in Bucuresti. Imobilele au fost retrocedate de Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) celor care fusesera deposedati de ele sub comunism, dar numai dupa ce acestia au incheiat antecontracte de vinzare cu membri ai grupului de interese. Am aratat ca, desi ani de zile li s-a refuzat recunoasterea dreptului de proprietate dupa ce au consimtit sa vinda, la preturi derizorii, lui Mihai Cuptor si lui Mugurel Dinu, proprietarii de drept si-au recapatat imobilele in citeva luni, printr-o decizie a RAAPPS.

In cazurile de mai jos, proprietarii de drept ai unor imobile din Capitala, aflate in administrarea RAAPPS, nu au apelat la baieti destepti carora sa le vinda drepturile litigioase. Prin urmare, nici nu au fost pusi in posesie, chiar daca au, de ani buni, hotariri definitive si irevocabile ale instantelor de judecata. Schimbarea de guvern nu le-a folosit la nimic.

RAAPPS il favorizeaza pe Gogoneata

Florica Pungulescu si-a revendicat in instanta de la Primaria Capitalei, in 1996, o casa situata pe str. Sofia nr. 18, care, la pretul pietei, trece de un milion de euro. Printr-o hotarire de guvern emisa in ianuarie 1996, apartamentul nr. 1 al casei, insemnind parterul de peste 100 mp, plus terenul aferent si garajul, este trecut in administrarea RAAPPS. In plin proces, pe 8 octombrie, acelasi an, guvernul Vacaroiu ia hotarirea ca peste 200 de imobile administrate de RAAPPS sa poata fi vindute chiriasilor. 33 de case au fost vindute pina in 1997, cind o alta hotarire de guvern a interzis comercializarea restului de imobile. Apartamentul nr. 1, de pe Sofia nr. 18, a fost cumparat de catre chirias, Corneliu Gogoneata, pe atunci director administrativ in Parchetul General.

In februarie 2005, Florica Pungulescu a obtinut, in instanta, anularea contractului de vinzare-cumparare dintre RAAPPS si Corneliu Gogoneata si recunoasterea dreptului de proprietate pe casa din Sofia nr. 18. Noul sef al RAAPPS, Cristian Vlaicu, i-a promis, in scris, ca situatia va fi rezolvata imediat ce vor fi numiti membrii Consiliului de Administratie al Regiei. Insa Pungulescu nu a intrat in posesia casei. Motivul: chiriasii au facut plingere penala impotriva ei, contestind autenticitatea actelor de proprietate. RAAPPS a refuzat sa o puna in posesie, desi functionarii de acolo vazusera documentele originale, aveau copii dupa ele, iar pe baza acestora fusese data o hotarire definitiva si irevocabila in instanta. Intre timp, apartamentul nr. 1 continua sa fie trecut in patrimoniul RAAPPS, inclusiv intr-o ultima hotarire a guvernului Tariceanu privind organizarea si functionarea RAAPPS, data pe 17 ianuarie a.c. Florica Pungulescu a dat in judecata RAAPPS, cerind daune pentru ca nu i se inapoiaza casa intreaga.

A doua nationalizare

In 1998, surorile Valeria Dumitrescu si Eglatina Ionescu domiciliata in SUA au revendicat in instanta casa de pe str. Praga nr. 11, construita de tatal lor. Imobilul, evaluat la doua milioane de euro, era atunci in administrarea Primariei Generale a Bucurestiului. Un an mai tirziu, celor doua mostenitoare li s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra casei, iar prin dispozitia primarului Viorel Lis au fost puse in posesie in noiembrie 1999. Cladirea era folosita de Ambasada Braziliei. Dumitrescu si Ionescu s-au intabulat si au incheiat contract de inchiriere cu ambasada, care a platit chirie mai bine de un an.

In februarie 2001, Cabinetul Nastase a dat o hotarire privind organizarea si functionarea Regiei Autonome Locato si a introdus in anexa cu terenurile si cladirile administrate de aceasta si casa din str. Praga nr. 11. Locato a inceput de atunci sa incaseze chirie pe cladire. Dumitrescu si Ionescu au atacat hotarirea guvernului, care includea in patrimoniul Locato un imobil care nu mai era al statului.

In anul urmator, Locato a fost absorbita de RAAPPS si pe lista de imobile administrate de aceasta a aparut din nou si casa din str. Praga nr. 11.

La inceputul anului 2004, Curtea de Apel Bucuresti a anulat partial hotarirea de guvern prin care casa cu pricina era nationalizata a doua oara, recunoscind dreptul de proprietate al celor doua surori. Numai ca, in 2005, o hotarire a actualului guvern a inclus iarasi proprietatea pe lista celor din patrimoniul RAAPPS.

In aceste conditii, proprietarii de drept au cerut, in instanta, anularea si a acestei hotariri. Instanta le-a dat din nou dreptate in ianuarie a.c. Insa Dumitrescu si Ionescu tot nu sint stapine pe casa lor, pe care platesc insa impozit. In schimb, RAAPPS incaseaza chirie pe un imobil care nu-i apartine.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea