Social

Iliescu il face din nou arogant pe Nastase

Ion Iliescu a acordat, zilele trecute, un interviu unei publicatii din Ungaria, Heti Vilaggazdsag, in care da vina pe Adrian Nastase ca PSD a pierdut alegerile din toamna anului trecut, vorbeste din nou de aroganta discursului actualului presedinte executiv al PSD si afirma ca partidul din care mai face parte este controlat de grupuri de interese. Ion Iliescu vorbeste critic, dar cu ton cumpanit despre PSD si refuza, ca de fiecare data in ultima vreme, sa-i numeasca pe cei corupti din partid, desi dezvaluie ca inainte de congres a cerut inlaturarea ajunsilor din PSD. Tonul lui Iliescu devine insa patimas atunci cand vorbeste de excluderea comunistilor si a securistilor din viata politica si spune ca ar fi o rusine nationala daca ar fi arestat pentru mineriade.

Interviul incepe cu intrebarea cum a fost posibil ca Iliescu sa fie trecut pe linie moarta in PSD?

In primul tur de scrutin, Nastase conducea inca, dar din cauza cuvantarilor sale arogante - cum ca nu ar avea nevoie de PRM pentru a obtine victoria - in cel de- al doilea tur de scrutin cei din PRM au votat cu Traian Basescu, a spus Iliescu. Dupa care, fostul sef al statului spune ca imaginea pozitiva pe care o castigase PSD a fost distrusa in ochii multora de atitudinea catorva carieristi ajunsi, respectiv acuzatiile de coruptie.

Eu am pus pe fata problema necesitatii excluderii carieristilor din interiorul partidului. Acesta a fost motivul pentru care nu a fost nevoie de mine , a mai spus Iliescu.

Intrebat daca printre ajunsi nu se numara Adrian Nastase sau Mircea Geoana, pe care l-a calificat drept prostanac, Iliescu raspunde: Aceste atribute pot fi puse pe socoteala atmosferei tensionate de atunci. Am intr-adevar retineri in ceea ce il priveste pe presedintele Geoana si pe presedintele executiv Adrian Nastase, dar sustin toate initiativele lor pozitive. Exista, intr-adevar, grupuri de interese in interiorul partidului, dar ma abtin sa le numesc. Multumiti-va doar cu atat - ca impotriva mea s-au coalizat oameni care de altfel nu au teluri politice comune. Este vorba despre grupuri de interese economice, care sunt mai puternice decat politica si care sunt capabile sa dirijeze legislatia economica fara probleme potrivit scopurilor lor. Asa s-a putut intampla ca Geoana si Nastase, care erau oponenti, sa se coalizeze impotriva mea si asa s-a reusit numirea lui Geoana la congres, prin masinatii subversive, in functia de presedinte.

Apoi, Iliescu este intrebat daca isi aminteste ca PSD, inclusiv Geoana si Nastase, s-au coalizat cu el atunci cand s-a pus problema invinuirii sale in dosarul mineriadei din 90. Ar fi o rusine nationala daca as fi arestat. Din cei 15 ani care au trecut, timp de 11 eu am fost seful statului. Am avut un rol de netagaduit in Revolutia din 1989 . De altfel, in vara am fost citat doar in calitate de martor, nici nu pot fi acuzat: nu pot fi acuzat de inalta tradare decat pe baza a doua treimi din voturile senatorilor.

Tonul lui Iliescu creste exponential atunci cand este intrebat ce parere are de Legea lustratiei , care l-ar putea afecta si pe el.

O idee invechita. In 1990, la adoptarea legii electorale, i-am exclus din Parlament pe reprezentantii puterii represive a sistemului comunist. Dar sa zici acum, in 2005, sa-i excludem din politica pe toti cei care au avut vreo functie in era comunista, ar fi o prostie si, pe deasupra, una cu spirit antidemocratic, dogmatic. Ar fi la fel cu politica bolsevica de cadre care, la noi, i-a exclus pana in 1955 pe cei din patura celor avuti si pe membrii partidelor interzise de dreapta, a raspuns Iliescu.

Distantat de PSD

Impotriva mea s-au coalizat oameni care de altfel nu au teluri politice comune. Este vorba despre grupuri de interese economice, care sunt mai puternice decat politica si care sunt capabili sa dirijeze legislatia economica fara probleme, potrivit scopurilor lor.

Mai dur cu Basescu

Situatia politica interna este tensionata, iar responsabil pentru aceasta este exclusiv Basescu, care este pur si simplu incapabil de dialog. Are un stil dur, foloseste cuvinte dure si nu se simte in elementul sau decat in situatii de conflict. Acum vrea alegeri anticipate. Pentru ce? Datorita gandirii sale primitive, nazuieste la dominatie totala. Daca tinem seama de simptomele politicii interne, nesocotirea Constitutiei, circul in jurul schimbarii functionarilor publici, reiese ca si Guvernul actual lucreaza deja cu mijloace total antidemocratice. Credeti-ma, astia nu au invatat nimic din cei 15 ani care au trecut. Desi inundatiile groaznice de acum au luat Guvernul total pe nepregatite si i-au clatinat increderea, totusi, daca ar organiza alegerile pana la sfarsitul anului, pare-se ca ar castiga din nou dreapta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea