Social

Iliescu are in acte un frate necunoscut

Potrivit unui document din arhiva fabricii IAR Ghimbav, tatal lui Ion Iliescu mai avea un copil despre care nu s-a vorbit niciodata. Mai mult decit atit, Iliescu sustine ca n-a stiut nimic despre existenta acestui frate mai mare.

Ion Iliescu sustine ca s-a nascut pe 3 martie 1930 si ca este cel mai mare copil al lui Alexandru Iliescu. Documentele aflate in arhiva IAR Brasov atesta insa ca tatal sau a locuit in Brasov impreuna cu sotia si un copil timp de cel putin doua luni, in 1928.

Datele se bat cap in cap

In interviul acordat lui Vladimir Tismaneanu si publicat in volumul Marele soc, Ion Iliescu a vorbit si despre familia sa. Referindu-se la tatal sau spunea ca: Inca din tinerete s-a apropiat de miscarea docherilor din Portul Oltenita . S-a angajat la caile ferate ca fochist, o vreme, apoi ca mecanic de locomotiva . Dupa aceea si-a cautat de lucru la ateliere; a fost o vreme la Atelierele CFR-triaj din Bucuresti, in perioada crizei economice de la sfirsitul anilor 20 si inceputul anilor 30, iar vreo doi ani de zile a lucrat la Brasov, la IAR.

Intr-adevar, in arhivele IAR din perioada 1926-1932, pastrate la Uzina Tractorul din Brasov, figureaza numele lui Alexandru Iliescu, nascut in Oltenita, jud. Ilfov, la 20 septembrie 1901. In dosar se mai precizeaza ca acesta avea domiciliul in Oltenita si se angajase ca ajustor la IAR, sectia motoare. La noul loc de munca a prezentat livretul militar de la Reg. 2 CFR. Conform documentului, Alexandru Iliescu nu a lucrat doi ani in fabrica brasoveana, cum spunea fiul sau, ci numai doua luni si jumatate. Data intrarii in Fabrica este 25 iulie 1928. Data iesirii din Fabrica este 9 octombrie 1928. Tot acolo este mentionata si situatia familiala a lui Alexandru Iliescu: casatorit, cu un copil.

Tacere sau greseala?

Lumea libera, un ziar care apare la New York, a publicat in premiera in 1990, biografia presedintelui. Presedintele este nascut in 3 martie 1930, la Oltenita, fiind botezat pe 27 martie in acelasi an, la trei zile dupa cununia religioasa a parintilor. A fost primul copil al sotilor Alexandru si Maria Iliescu, care s-au casatorit in 1929. Atunci cine este copilul, fata sau baiat, cu care Alexandru Iliescu a venit in Brasov in 1928? E posibil ca in registrul din 1928 sa apara chiar Ion Iliescu, ceea ce ar insemna ca fostul presedinte este mai batrin cu cel putin doi ani. Dar Iliescu sustine cu tarie ca s-a nascut in 1930. Sau copilul din registru IAR poate fi un frate al fostului presedinte. Despre care nu se vorbeste. Daca acest copil traieste, presedintele are un frate mai mare, despre care n-a vorbit niciodata public.

Nu am cunostinta

Contactat telefonic ieri, Ion Iliescu ne-a spus ca anul sau de nastere este cel pe care l-a declarat, adica 1930. El a exclus ipoteza de a fi avut un frate mai mare. Nu am cunostinta de asa ceva. Am avut trei frati si eu am fost cel mai mare. Niciodata nu a aparut o asemenea posibilitate, nu am auzit de o asemenea idee. Si daca un asemenea fapt ar fi existat, nu ar fi putut sa ramina necunoscut. Stiu ca tatal meu a lucrat vreo doi ani la IAR Brasov, dar nu am cunostinta sa fi avut un copil inaintea mea, a fost replica lui Ion Iliescu. El a adaugat ca nu poate sa-si explice aceste chestiuni, deoarece nu a vazut registrele invocate. (F. C.)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea