Social

#barack obama #optiuni militare #criza economica #nato

IISS: Criza economica va influenta optiunile militare ale lui Obama

Incetinirea cresterii economice va avea efect asupra bugetelor apararii din intreaga lume, complicand mai ales misiunea noului presedinte american Barack Obama, in plina dezbatere privitoare la "impartirea greutatilor" in Afganistan .

Potrivit Institutului International de Studii Strategice, care a publicat marti raportul referitor la fortele militare ale lumii, "Military Balance 2009", dorinta lui Obama de a reduce efectivele militare americane din Irak si de a trimite intariri in Afganistan va provoca tensiuni cu aliatii din NATO, care trebuie acum sa stranga cureaua, relateaza AFP.

" Pentagonul va trebui sa-si puna in perspectiva prioritatile militare in contextul actualei crize economice, care va pune sub semnul intrebarii nivelul cheltuielilor in materie de aparare", a scris James Hackett, seful echipei care a intocmit raportul.

"Natiunile care au cheltuit sume considerabile in operatiunile din strainatate vor constata ca bugetele militare vor fi puse sub presiune de necesitatea de a se cheltui mai mult pentru alte prioritati nationale", potrivit raportului. In timp ce trimiterea de intariri in Irak a fost un succes, "tensiunile persista cu privire la impartirea greutatilor in Afganistan", a spus el, subliniind ca NATO se va confrunta "cu tot mai multe dificultati in a obtine un consens asupra obiectivelor misiunii sale in Afganistan".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea