Social

#revolutie #1989 #timisoara

ICCJ a desecretizat jurnalul Revolutiei din 1989 de la Timisoara

Am aflat oficial adevarul despre Revolutie! Zvonurile conform carora Securitatea a tras in oameni in decembrie 89 sunt pentru prima data confirmate. Informatiile apar in Jurnalul de lupta al Ministerului Apararii, din perioada 16- 22 decembrie . Acesta a fost azi facut public de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Documentul a fost desecretizat in urma solicitarii avocatilor din dosarul in care generalii Stanculescu si Chitac sunt acuzati de faptul ca au ordonat armatei sa traga in revolutionari la Timisoara. El a fost depus la cauza in urma cu cateva saptamani si contine descrierea pe ore, a evenimentelor de la Timisoara.

Din document reiese ca trupe ale Securitatii, Militiei si Unitatii Speciale de Lupta Antiterorism s-au infiltrat printre militari. Acesti militari sub acoperire, daca putem spune asa, ar fi tras asupra manifestantilor, in special in momentele in care armata tragea focuri de avertizare.

Prezenta acestor forte, specializate in actiuni represive, apare si in declaratiile unor locotenenti care spun ca printre militari s-au strecurat persoane necunoscute, dar in uniforma , care aveau lanterne foarte puternice cu care luminau balcoanele blocurilor, dupa care trageau asupra lor.

De asemenea, pe parcursul jurnalului de lupta apar informatii despre persoane ramase inca neidentificate, care trageau asupra militarilor.

In acea perioada, zeci de soldati au fost ucisi sau raniti. In documente se mentioneaza ca armata nu a atacat niciodata multimea iar ordinele primite se refereau doar la apararea obiectivelor.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea