Social

Seful statului a respins in sedinta CSAT obiectiile formulate de premier la strategia de securitate nationala .

Sedinta CSAT de ieri anunta, inca de la inceput, un nou episod in tensionarea relatiilor dintre presedinte si premier.

Inainte de sedinta, primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, declara ca in principiu este de acord cu documentul privind Strategia de securitate nationala, insa are unele conditii inainte de a-si da votul.

Am o serie de observatii de care doresc sa se tina seama si cu aceasta conditie voi fi de acord cu aprobarea documentului, spunea ieri premierul. Una dintre conditiile pe care Tariceanu se arata hotarit sa le impuna in fata CSAT este eliminarea din proiectul de Strategie a prevederii potrivit careia proasta guvernare poate fi considerata un motiv care afecteaza siguranta nationala.

Despre acest concept, Tariceanu spune ca nu este unul european, ci este imprumutat din limbajul american, drept pentru care poate induce anumite confuzii.

Concept pentru lumea a teia

Este vorba despre asa-numitul concept al bunei guvernari, care se adreseaza in general statelor din lumea a treia si care nu este aplicabil tarii noastre. Daca Romania ar avea probleme de buna guvernare, nu ar fi in situatia ca peste opt luni sa fie primita in Uniunea Europeana, a explicat Tariceanu.

Retinerile premierului, faptul ca este pentru prima oara cind a adus in discutie acest concept, dar mai ales declaratiile presedintelui Traian Basescu facute cu o zi inainte au creat ieri pe piata politica zvonul ca Tariceanu s-ar teme de faptul ca Basescu intentioneaza sa se foloseasca de aceasta portita pentru a-l schimba din functie.

Duminica, la emisiunea televizata Provest, seful statului afirma ca este posibil ca premierul sa fie schimbat din functie pina la 1 ianuarie 2007, motivind ca acesta nu ar fi un act de instabilitate politica , ci un mecanism constitutional.

PD: Are legatura cu NATO si cu UE

Ideea schimbarii lui Calin Popescu Tariceanu a fost infirmata insa de vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde, fost ministru al Apararii. Nu cred ca acest nou pachet privind siguranta nationala are ceva in comun cu asemenea considerente. Are legatura cu statutul de membru NATO si de viitor membru UE. Iar acest dublu statut ne obliga sa punem problema unor situatii in care trebuie sa ne protejam. Nu cred ca acest pachet este creat in ideea de a-l schimba pe Calin Popescu Tariceanu. Un asemenea pachet de legi este prea important pentru a fi raportat la o guvernare sau alta, spune Frunzaverde, adaugind ca nu intelege motivul pentru care Tariceanu contesta aceasta prevedere.

Contrazicindu-l pe premier, Frunzaverde spune ca acesta este un concept european si ii transmite ca nu are de ce sa se teama de el. Este un principiu impartasit de toate democratiile europene. Un guvern care asigura o buna guvernare nu are de ce sa se teama, a incheiat vicepresedintele democrat.

PNL: portita presedintelui in Guvern Senatorul PNL Norica Nicolai, vicepresedinte al Comisiei de aparare din Senat, considera ca sintagma de buna guvernare introdusa in Strategia de securitate nationala este o portita de control al presedintelui Traian Basescu asupra Executivului.

Presedintele introduce in strategie solutii pentru a critica Guvernul si pentru a-si crea atributii de gestionare a politicilor publice, crede Nicolai. Ea spune ca, din punct de vedere constitutional, presedintele nu poate invoca Strategia de securitate pentru a cere demiterea primului-ministru sau a Guvernului.

Strategia este o insumare a principiilor si a mecanismelor de planificare a apararii. Ea nu se aplica precum o lege, a mentionat Nicolai. Ea a amintit ca, potrivit Constitutiei, premierul nu poate fi inlocuit din functie decit de catre Parlament, si nu de catre presedinte.

Tariceanu nu stie ce voteaza. La finalul sedintei CSAT, premierul Calin Popescu Tariceanu nu avea siguranta ca din Strategia de securitate s-a scos sintagma de buna guvernare, desi a precizat ca aceasta a trecut prin consens. Mi-as dori sa se tina cont de observatiile, de tot ceea ce am spus si am subliniat astazi, a spus Tariceanu.

El avea certitudinea ca strategia a fost adoptata. Din moment ce strategia a fost aprobata, cu rezerva a ceea ce am spus, puteti sa trageti concluzia. Ele vor fi analizate si sper sa se regaseasca in document, a mentionat Tariceanu. Cred ca in momentul de fata refacerea documentului este prea complicata, a fost un alt comentariu paralel al lui Tariceanu.

Intrebat daca au avut loc dispute cu presedintele Basescu, premierul a spus: Nu era obligatoriu ca toata lumea sa aiba aceeasi parere. In cadrul sedintelor, sint puncte de vedere care nu coincid.

Umilit la Cotroceni

Strategia de securitate nationala a fost adoptata astazi fara nici o obiectiune, a anuntat Basescu la finalul sedintei CSAT.

In principiu, documentul nu a suferit modificari de fond, doar simple modificari de formulare, a intarit seful statului, pregatind atacul pe care urma sa-l declanseze la cererile de modificare a Strategiei formulate de premier.

Am tinut cont inclusiv de unele observatii ale domnului prim-ministru, sigur, nu pot fi acceptate erorile. Acestea nu pot fi insusite intr-o Strategie de securitate nationala, a inceput Basescu demontarea tuturor argumentelor pe care, cu citeva ore mai inainte, Tariceanu le prezenta pentru a motiva scoaterea din Strategie a prevederii privind buna guvernare.

In observatii era referirea la faptul ca Strategia nu reflecta dimensiunea europeana a obligatiilor noastre, lucru care, probabil consilierii lui nu au fost suficient de atenti, era reprezentat la paginile 18 si 19. Deci cred ca nu a mai fost nevoie de aceasta observatie, de aceea nu am mai acceptat-o.

O alta observatie la care s-a tinut foarte mult, pe care, de asemenea, am respins-o, buna guvernare, un concept legat de tarile lumii a treia. Sigur am convingerea ca premierul a avut toata bunavointa, doar consilierii care i-au pregatit materialul n-au stiut ca buna guvernare este un concept al Tratatului Constitutional, se gaseste la articolul 1-50, paragraful 1 si este un concept de baza al Constitutiei Europene.

Dar domnul prim-ministru nu a tinut sa renuntam la un concept care este inclus in Tratatul Constitutional, a incheiat Basescu raspunsul la Tariceanu. Seful statului a spus in final ca a fost o sedinta placuta, relaxata, in care am incercat sa facem tuturor pe plac. Basescu a anuntat ca patru dintre legile sigurantei vor putea fi consultate incepind de astazi pe site-ul Presedintiei.

Ce spune strategia

Buna guvernare, capitolul opt din Strategia de securitate nationala a Romaniei, impune colaborarea Parlamentului, Guvernului, puterii judecatoresti si autoritatilor publice locale in combaterea, in principal, a coruptiei.

Documentul nu avanseaza masuri coercitive la adresa celor care nu respecta buna guvernare, dar ofera CSAT posibilitatea de a-i pune pe cei responsabili sa prezinte rapoarte care vor fi analizate de Consiliu, care va stabili masurile corespunzatoare pentru infaptuirea obiectivelor de securitate nationala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea