Social

Hu Jintao incalzeste relatia cu Japonia

China si Japonia au semnat un document istoric, in care se vorbeste despre un "nou inceput" in relatiile bilaterale dintre cele doua state.

In documentul semnat ieri-dimineata de presedintele chinez Hu Jintao si de premierul japonez Yasuo Fukuda, cele doua parti se obliga sa se intalneasca in cadrul unui summit anual. Dupa intalnirea cu premierul Fukuda, liderul chinez a fost primit ieri-dimineata de imparatul Akihito al Japoniei, aceasta fiind prima dintre cele trei intalniri programate in cele cinci zile ale vizitei oficiale.

Al patrulea „nou inceput"


Intelegerea semnata de cele doua parti este a patra de acest tip, din 1972, cand cele doua tari au reluat relatiile diplomatice. "Cele doua natiuni recunosc ca Japonia si China impartasesc o responsabilitate extrem de mare in ceea ce priveste pacea si dezvoltarea lumii in secolul al XXI-lea", se sustine in declaratia finala data publicitatii dupa incheierea primei zile a summitului.

Cele doua tari si-au asumat totodata obligatia de a rezolva o disputa ce priveste depozitele de gaz din Marea de Est a Chinei. Imbunatatirea relatiilor dintre cele mai importante economii asiatice survine unei perioade de cinci ani (2001-2006), timp in care Beijingul suspendase relatiile la nivel inalt cu Tokyo.

Motivul era dat de vizitele repetate pe care fostul premier japonez Junichiro

Koizumi le facea la sanctuarul de razboi Yasukuni, din Tokyo. Lacasul simbolizeaza in ochii chinezilor o glorificare a militarismului japonez din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Tocmai de aceea, Fukuda a promis la preluarea mandatului ca, atat timp cat va ramane la putere, nu va vizita niciodata sanctuarul Yasukuni. Mai mult, el a declarat ca Japonia ar trebui sa fie umila in legatura cu trecutul sau.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea