Social

Hora Unirii de Cartea Recordurilor la Slatina

"Hai sa dam mana cu mana cei cu inima romana", spun versurile Horei Unirii. Peste 16.000 de localnici din Slatina au incercat ieri sa faca asa cum zice cantecul si sa doboare si recordul mondial la cea mai mare hora din lume.
Precedentul record a fost stabilit in capitala Bulgariei, la Sofia, unde in luna mai 2005 s-a desfasurat o hora la care au participat aproximativ 11.900 de persoane. In ciuda frigului patrunzator, slatinenii au venit ieri in centrul orasului lor pentru a "se prinde" in Euro Hora Unirii, pentru a marca 147 de ani de la Unirea Principatelor Romane . Cele peste 16.000 de persoane au fost coordonate de primarul Darius Valcov si de interpretul Gabriel Cotabita printr-o statie de amplificare montata in oras. Repetitiile si hora au durat aproximativ 45 de minute, iar 200 de politisti si jandarmi, alaturi de reprezentantii municipalitatii au facut tot posibilul pentru a tine hora unita. Hora s-a intins pe aproximativ un kilometru, pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza , si s-a format pe sapte randuri, incepand de la statuia domnitorului Cuza. In vederea respectarii regulamentului, au fost distribuite 13.800 de ecusoane, in baza carora se va putea omologa recordul, si tot atatea pliante cu poezia "Hora Unirii", de Vasile Alecsandri. Toata hora a fost filmata de organizatori, iar dovezile vor fi trimise pentru omologare la Cartea Recordurilor. si daca reprezentantii Cartii nu vor crede ca suntem mai tari decat vecinii nostri bulgari la hore au existat si martori care vor putea spune ca au fost indeplinite toate conditiile. Printre martorii care vor ajuta la omologarea recordului se numara reprezentanti ai Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, mai multi notari din judet si o comisie de atestare formata din jurnalisti, care au declarat, la finalul evenimentului, ca Slatina a intrunit toate conditiile pentru a intra in Cartea Recordurilor, atat in ceea ce priveste numarul de participanti, modul in care au dansat, cat si durata de desfasurare efectiva a horei, raspunsul urmand sa vina peste aproximativ o luna. Dupa Euro Hora Unirii, formatiile "Romania", "K-1" si "Etno" au concertat pe o scena amenajata in centrul orasului, seara incheindu-se cu un foc de artificii.

Basescu si Geoana au sarbatorit Unirea la Focsani
Traian Basescu si Mircea Geoana au participat ieri la Focsani la manifestarile de Ziua Unirii. Gerul nu a tinut oamenii acasa, astfel ca peste 5.000 de persoane au venit sa sarbatoreasca Unirea lui Cuza. Dupa discursurile presedintelui statului si liderului PSD, oficialitatile s-au prins in traditionala Hora a Unirii, impreuna cu oameni din piata. Traian Basescu a iesit din hora si a intrat in multime, de unde cu greu a fost urcat in masina oficiala de catre agentii SPP.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea