Social

Hoiturile aviare, plimbate la Bucuresti

In fiecare zi, aproape 200 tone de hoituri fac "naveta" intre Brasov si Bucuresti. Starvurile orataniilor sacrificate, impreuna cu alte mortaciuni din zonele unde a lovit aviara sunt incinerate la sucursala de langa Bucuresti a societatii Protan . De cand s-au descoperit focarele din Brasov, firma Protan a fost, practic, luata cu asalt.

Cei de aici abia daca mai fac fata sa neutralizeze tonele de deseuri care le sosesc in curte de la o ora la alta. Au fost nevoiti sa-si creasca peste noapte capacitatea de "productie" si sa lucreze in regim non-stop.Situatia la care s-a ajuns este cauzata in primul rand de inconstienta autoritatilor sanitar-veterinare.

In plina criza aviara, unitatea din orasul Codlea a Protanului a fost scoasa din functiune. In momentul in care acolo s-a decretat carantina , nimeni nu a luat in calcul ca asta va insemna inchiderea unitatii de neutralizare a deseurilor din zona.

Ca sa scape de hoituri, autoritatile locale au aplicat in prima faza metoda "gropii comune". Pasarile erau aruncate unele peste altele, arse si apoi astupate cu pamant . Uniunea Europeana a renuntat insa la acest procedeu de peste 25 de ani, fiind considerat poluant. In cazul in care deseurile ajung la panza freatica exista riscul unei catastrofe ecologice.

Incinerare de fier beton, borduri Si sticle de bere
Pentru ca UE sa nu ne traga de urechi, autoritatile au inceput de cateva zile sa se comporte european. Deseurile animalelor sunt trimise tocmai la Bucuresti, unde Protan le neutralizeaza cu aparatura de ultima generatie.

Hoiturile sunt bagate in niste tocatoare imense, apoi fierte in cazane speciale, la temperaturi de peste 140 de grade Celsius. In final, cateva tone de carne imputita ajung sa intre intr-un sac de cartofi. Chiar si aceasta faina rezultata este apoi arsa in conditii ecologice.Procesul arata foarte bine pe hartie, insa in practica lucrurile stau mult mai rau.

Pentru ca autoritatile vaneaza in aceste zile orice urma de deseuri, producatorii se inghesuie sa trimita la Protan tot ce au prin ograda proprie. In masinile incarcate cu deseuri animale se gasesc tot mai frecvent bucati de metal, borduri de beton, sticle de bere si mormane de pamant.

"Am fost la un pas sa distrugem instalatiile. Numai un agitator pe care l-am scos din uz din cauza deseurilor aruncate la gramada ne va costa aproape 2 miliarde. Daca se distrug acum instalatiile va fi jale", povesteste Nicolae Tudor, directorul tehnic de la Protan.

Tot acesta e de parere ca societatea pe care o conduce va fi luata cu asalt de societatile care lucreaza in industria carnii si in zilele urmatoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea