Social

Harta blaturilor electorale de la 1 iunie. Faza pe judete

Duminica trebuie sa mergem la vot, sa ne alegem primarii, consilierii locali si pe viitorii vatafi ai judetelor. Demersul nostru civic nu mai are insa prea mare insemnatate, deoarece marile partide care se dau peste cap sa ne ceara voturile au pus la cale un blat la scara nationala.

Functiile puse in joc la 1 iunie au fost deja impartite. Blatul acuzat de Traian Basescu in campania pentru Primaria Capitalei este unul generalizat la nivel national. Marile partide, PSD, PD-L, PNL, si-au dat mana in judete, uitand de disputele doctrinare sau de certurile dintre liderii de la Bucuresti, impartindu-si chiar dinaintea campaniei sferele de influenta in judete, pe principiul „una mie, una tie“.

Mai precis, pe baza de protocoale scrise sau de intelegeri neoficiale blagoslovite insa de sefii de la centru, partidele sustin candidati comuni la presedintiile CJ si la primariile municipiilor, astfel incat sa nu piarda nimeni si sa fie toata lumea multumita. Daca la CJ este sustinut un candidat al unui partid, la primaria municipiului resedinta de judet este sustinut candidatul celuilalt partid care face parte din „blat“, in ideea ca ambele partide sa poata avea control asupra finantelor judetului.

Daca „blatul“ nu este pe fata, se practica non-combatul - unul dintre partide nu-si desemneaza deloc candidat la primarie pentru a-l favoriza pe candidatul partidului aliat sau desemneaza un candidat de paie, care sa faca doar figuratie in campanie. In multe cazuri, intelegerile sunt extinse si la nivelul primariilor de comune, in sensul ca s-a stabilit dinainte cine ce primarie castiga.

Un exemplu graitor in acest sens este „blatul“ dintre PSD si PD-L in judetul Mures. Sub pretextul ca judetul trebuie „salvat“ de la a cadea in mainile UDMR, PSD si PD-L au semnat un protocol la care s-a alaturat si PRM, care stipuleaza ca aceste partide sustin impreuna pe candidatul PSD Liviu Timar la sefia Consiliului Judetean.

PD-L s-a angajat sa nu depuna un candidat propriu la CJ, in schimb PSD s-a angajat si el sa nu desemneze un candidat la Primaria Targu-Mures, cedand toate voturile actualului primar PD-L, Dorin Florea. De asemenea, PSD si PRM au depus o lista comuna de candidati la Consiliul Judetean.

Mai mult decat atat, protocolul semnat la Mures de PSD, PD-L si PRM are si o anexa prin care cele trei partide si-au impartit dinainte primariile si viceprimariile oraselor si comunelor din judet (vezi Anexa Protocolului de colaborare electorala PSD-PD-L-PRM, judetul Mures).

De altfel, la Mures, ironia politicii romanesti a facut ca la lansarea candidatului PSD la CJ, Adrian Nastase , anchetat de DNA si hulit de catre Traian Basescu si liderii democrati, sa fie aplaudat si pupat de cohorte de membri PD-L. Nastase a si declarat atunci, citat de MEDIAFAX, ca „PSD nu este dusman etern al PD-L“, parafand astfel alianta intre cele doua partide care altfel se declara dusmane de moarte.

La Vrancea, baronul PSD, Marian Oprisan, ii are „la degetul cel mic“ pe democratii lui Traian Basescu, perfectand cu ei un „blat“ impotriva liberalilor lui Nini Sapunaru. Oprisan controleaza cam toate parghiile de putere in judet, asa ca nu i-a fost foarte dificil sa ajunga la o intelegere cu democratii. In luna aprilie, vicele PNL Nini Sapunaru a initiat negocieri cu liderul local al PD-L, senatorul Jean Vraciu, in ideea sustinerii unui candidat comun la CJ, pentru a-l infrange pe Oprisan.

Negocierile au esuat lamentabil insa, Jean Vraciu primind de la Oprisan promisiunea ca va fi vicepresedinte al Consiliului Judetean in noul sau mandat si ca PSD va desemna un candidat de paie la Primaria Focsani, astfel incat sa fie favorizat candidatul PD-L.

Care candidat, Alin Trasculescu, membru PD-L de un an, a fost scos tot din palaria lui Oprisan. Potrivit declaratiilor deputatului PSD de Vrancea George Baesu, Marian Oprisan a fost cel care l-a numit pe actualul candidat al PD-L la Primaria Focsani in functia de sef al Registrului Auto Roman , filiala Vrancea.

Bacau este judetul pe care gruparea lui Viorel Hrebenciuc incearca sa-l coloreze din nou in rosu dupa „revolutia portocalie“ care i-a detronat pe Sechelariu si pe Iacobov. „Sforarul“ Hrebe si-a atras de partea sa partidul lui Basescu, care si-a desemnat un candidat slab la Consiliul Judetean – Vasile Nistor –, propus pentru a nu-i face probleme candidatului PSD Dragos Benea.

In ceea ce priveste Primaria Bacau, PD-L a desemnat doi candidati, dintre care unul a fost contestat de partid, iar celalalt este fost liberal cu trecut PSD-ist, deci fara sanse sa castige in fata actualului primar PNL, Romeo Stavarache.

Desemnarea de catre PD-L a celor doi candidati face parte din strategia lui Viorel Hrebenciuc de a rupe voturile astfel incat Stavarache sa nu castige din primul tur. PSD are nu mai putin de 8 candidati indirecti la Primaria Bacau, personaje care pana in urma cu doua luni erau membri, iar acum sunt prezentati drept candidati independenti sau trimisi pe la aliatii de la PC.

Cel mai cunoscut dintre ei este Sergiu Sechelariu, fratele fostului primar Dumitru Sechelariu, declarat candidat independent , care are deja 30% optiuni de vot in sondaje. Candidatul oficial al PSD, Radu Mardare, are 12%, iar asa-zisul candidat al PD-L, Ioan Chiriac, are 1,9%.

La Constanta, unde, la prima vedere, Radu Mazare controleaza lucrurile in judet, intre baronul PSD si liderii de la Bucuresti ai PD-L s-a facut un „blat“ prin care democratii au impuscat un iepure vanat de Traian Basescu de mult: fostul sef al PD-L Constanta, Stelian Dutu. Potrivit sondajelor facute inaintea campaniei electorale, Dutu ar fi fost singurul capabil sa puna cat de cat in pericol functia de sef al CJ detinuta si ravnita in continuare de Nicusor Constantinescu.

Insa Traian Basescu personal a dorit - spun surse din PD-L Constanta - ca Dutu sa fie scos din schema propriului partid (din motive necunoscute), asa ca democratii au preferat sa dea o mana de ajutor tandemului Mazare-Constantinescu, desemnandu-l candidat la CJ pe necunoscutul Ion Popescu, iar la Primaria Constanta, pe Dorel Onaca, menit a rupe din voturile fostei aliante PNL-PD. Drept rasplata pentru ajutor, lui Dorel Onaca i s-a promis un colegiu parlamentar in Constanta, unde va fi ajutat la alegeri de catre prietenii de la PSD.

La Braila, PSD si-a dat mana cu liberalii, impartind functiile frateste: Consiliul Judetean va fi castigat de candidatul PSD, Gheorghe Bunea Stancu, care detine functia si in prezent, iar Primaria Braila va reveni candidatului PNL, Constantin Cibu, actualul edil. Candidatii oficiali ai ambelor partide la cele doua functii au fost alesi astfel incat sa nu prezinte vreun pericol la adresa contracandidatilor, iar in campanie, PSD si PNL nu se ataca, loviturile mergand spre democrati.

La Sibiu, PD-L si PNL s-au chinuit indelung sa faca un blat cu primarul Klaus Johannis. Candidatii PD-L la primarie, Constantin Trihenea, si la CJ, Ion Ariton, fac non-combat cu Johannis, iar liberalii si-au cedat oficial voturile, nedesemnand nici un candidat la primarie, pe baza unei intelegeri cu FDGR.

In municipiul Sibiu, adevarata lupta se da pentru mandatele de consilieri locali pentru ca, potrivit tuturor estimarilor si sondajelor, actualul primar Klaus Johannis va reusi sa obtina un nou mandat si asta chiar din primul tur de scrutin. Partidele politice se vor infrunta pentru cele 25 de mandate de consilieri de unde se vor alege cei doi viceprimari ai municipiului.

La Botosani, blatul a fost incheiat intre PSD si PNL, care au semnat un protocol de colaborare electorala prin care sa-i izoleze pe adversarii de la PD-L. Protocolul dintre cele doua partide nu prevede ca acestea sa aiba candidati comuni, ci sa-si acorde sprijin in turul doi pentru primarii si sa formeze impreuna majoritati in consilii.

De asemenea, protocolul se refera la un pact de neagresiune intre cele doua partide. Afinitati cu PSD si-au descoperit inainte de campanie si la indemnul liderilor de la Bucuresti si liberalii din Dolj, Suceava, Prahova, Galati, Teleorman si Salaj, unde cele doua partide au incheiat intelegeri pentru sustinerea unui candidat comun in al doilea tur al alegerilor sau pentru non-combat, in favoarea unuia sau a altuia dintre candidatii proprii.

Un blat mai special functioneaza in Covasna, unde toate partidele si-au unit fortele intr-o alianta impotriva UDMR -Alianta Romaneasca. PD-L, PSD, PNL, PRM, PC, PNG-CD, PAS au stabilit ca obiectiv comun castigarea a cate opt locuri in cele doua consilii, respectiv CJ Covasna si CL Sfantu Gheorghe (la alegerile locale din 2004, partidele romanesti au obtinut in total cinci locuri in CL Sfantu Gheorghe si sase in CJ Covasna).

Candidatul comun al Aliantei Romanesti din judetul Covasna pentru presedintia Consiliului Judetean este consilierul judetean Calinic Sabin (PSD), care se va confrunta la alegerile locale din iunie cu alti trei candidati, toti de origine maghiara: deputatul Tamas Sandor (UDMR), preotul unitarian Kovacs Istvan (PCM) si vicepresedintele CJ Covasna, Vajda Lajos (independent).

Acelasi sistem a fost aplicat si pentru alegerile din Satu Mare, unde toate partidele romanesti s-au unit cu un candidat unic impotriva candidatilor maghiari. PNL si PD-L se tatoneaza, oricat ar parea de ciudat, pentru refacerea spiritului Aliantei, in ciuda injuraturilor pe care si le arunca la Bucuresti. In Arges, cele doua partide incearca sa puna de-o colaborare, pentru a-l contracara pe candidatul PSD la CJ, Constantin Nicolescu. Candidatul PD-L, Cristian Boureanu, a scos primul steagul alb, propunand o colaborare, care deocamdata nu este incheiata.

O colaborare intre PNL si dusmanii de la PD-L este negociata si la Neamt, unde fostul lider al PNL Gheorghe Stefan, actualmente lider al PD-L, ar fi dispus sa le arunce si liberalilor cateva functii prin judet, daca-i dau o mana de ajutor la primarie. Pinalti a incheiat, se pare, un „deal“ si cu PSD, al carui lider local, deputatul Ioan Munteanu, candideaza la CJ. Candidatul PD-L la CJ, Vasile Pruteanu, nu este unul cu sanse, drept pentru care si PSD a desemnat la Primaria din Piatra Neamt un candidat „de paie“, care face figuratie in campanie.

Si cu PRM s-au aliat social democratii, acolo unde au avut nevoie, desi la nivel central o asemenea apropiere este hulita pe motive de imagine proasta pe plan extern a partidului lui C.V. Tudor. Pe plan local insa, nu prea mai conteaza cum se vede PRM de la Bruxelles, asa ca Miron Mitrea n-a avut nici o problema in a lansa la Primaria Reghin candidatul comun al PSD si PRM. Asa cum liderii PSD nu au strambat din nas nici cand au batut palma cu liderii judeteni ai PRM din Vaslui pentru a-si imparti- unii CJ, altii Primaria Municipiului Vaslui.

La Ilfov, PSD merge tot pe mana

PD-L, care vrea musai sa castige sefia Consiliului Judetean pentru care candideaza Cristache Radulescu. Pesedistii, in schimb, sunt foarte interesati de Primaria comunei Voluntari (o adevarata mina de aur imobiliara), unde se straduiesc sa-l pastreze in functie pe celebrul primar Florin Pandele .

PD-L nu si-a depus candidat la Primaria din Voluntari, iar PSD l-a desemnat pentru CJ pe Anghel Iordanescu, cu misiunea sa faca non-combat.

La Cluj, blatul intre gruparea lui Ioan Rus si partidul lui Emil Boc este recunoscut si de liderii PSD de la Bucuresti. Relatiile speciale dintre Grupul de la Cluj si PD-L nu mai reprezinta un secret pentru nimeni, asa ca a fost de la sine inteles ca PSD va face non-combat in campania pentru Primaria Cluj-Napoca. PSD si-a desemnat de forma un candidat, Remus Lapusan, care face figuratie impotriva lui Emil Boc.

De asemenea, pentru Consiliul Judetean candideaza un social democrat „de sacrificiu“ - Vasile Soporan. Intrebat despre non-combatul decretat de colegii de la Cluj, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat pentru Cotidianul ca „acolo este o situatie mai speciala“.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea