Social

Harry Potter, piratat de un scriitor roman

La numai citeva saptamini dupa vizita in Romania a autoarei seriei " Harry Potter ", J.K. Rowling , pe piata literara sta sa izbucneasca un nou scandal. Un scriitor timisorean s-a gindit sa dea lovitura cu o carte productie proprie, "Harry Potter salvat de Fat-Frumos ", care a fost deja lansata pe piata cu succes si, in toamna, va deveni si piesa de teatru.

Scriitorul Emil Sain spune, insa, ca nu are acordul celebrei scriitoare si, mai mult, timisoreanului nu i se pare ca ar fi plagiat personajul respectiv. Ceea ce nu stie Emil Sain, insa, e ca J.K. Rowling si-a aparat pina acum cu indirjire drepturile de autor, deschizind citeva procese rasunatoare. Motiv pentru care autorul banatean are toate sansele sa ajunga, si el, protagonistul unui proces rasunator.

"Nu pot fi acuzat de plagiat"
Inspirat de vizita recenta a "mamei" micului vrajitor la Bucuresti si motivat de anuntul facut de aceasta, cum ca intentioneaza sa omoare eroul care i-a adus faima, lui Emil Sain i-a venit ideea sa-l salveze pe Harry Potter. Astfel s-a nascut cartea timisoreanului, intitulata "Harry Potter salvat de Fat-Frumos", despre care au aparut relatari si in presa.

Curiosi sa aflam daca scriitorul roman are acordul autoarei lui Harry Potter, mai ales ca acest lucru ar fi o premiera, l-am contactat pe Emil Sain. Asa am aflat ca acesta nu numai ca nu detine acordul lui Rowling, dar considera, totodata, ca nu a savirsit infractiunea de plagiat. Pe scurt, in cartea romanului nostru, Harry Potter este rapit de martieni si eliberat de cunoscutul personaj al basmelor romanesti, Fat-Frumos. In poveste apar si fanii micului vrajitor, dar si un alt personaj romanesc, Pacala. Intrebat daca este constient ca risca un proces de zile mari pentru plagiat, Emil Sain ne-a declarat ca nu considera ca a savirsit o astfel de infractiune. Mai mult, timisoreanul a tinut sa precizeze ca numele lui Harry Potter a fost folosit in cartea sa numai o singura data.

"Nu pot fi acuzat de plagiat. Nu am copiat din opera scriitoarei J.K. Rowling. De altfel, nu am citit nici o carte de a sa", a declarat Sain. Probabil ca scriitorul timisorean s-a bazat pe faptul ca opera sa va trece neobservata sau nu cunoaste indeajuns legislatia in domeniul dreptului de autor, dar Harry Potter i-a inspirat si pe altii, toate incercarile lasindu-se cu procese rasunatoare deschise de celebra scriitoare J. K. Rowling.

J.K.Rowling, o "mama" extrem de posesiva
Acum patru ani, in Rusia a izbucnit un scandal monstru in urma aparitiei pe piata a unei carti de succes, scrisa de un autor autohton, care avea in epicentru o fetita-vrajitor, numita Tanya Grotter, si care prezenta o serie de similitudini cu eroul lui Rowling. Imediat, avocatii autoarei britanice au deschis un proces impotriva autorului, somindu-l sa inceteze tiparirea si comercializarea cartii. Spre deosebire de cazul Sain, insa, in acea carte nu aparea numele lui Harry Potter, ceea ce face ca situatia timisoreanului sa fie inca si mai dificila. Un alt caz de rasunet s-a petrecut in China, tot in 2002, cind pe piata a aparut o carte numita "Harry Potter si leopardul-dragon", care purta numele lui J.K. Rowling pe coperta, dar in realitate era scrisa de un anonim. Intr-o tara de un miliard si jumatate de potentiali autori, prinde orbul, scoate-i ochii. Un alt plagiat l-a reprezentat postarea pe Internet, in SUA, la un moment dat, a unei serii de povesti pornografice avindu-l ca personaj pe acelasi Harry Potter.
(continuarea in 7 Plus
)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea