Social

Hardau condamna sistemul pervers

Ministrul Educatiei descrie sistemul de invatamint universitar ca fiind un sistem pervers . Mihail Hardau vorbeste despre modul in care profesorii fenteaza legea pentru a cistiga cit mai multi bani.

O sa va demonstrez cit de pervers este sistemul de invatamint din universitati si cit de greu este el de schimbat. Un profesor nu poate sa-si ia sase norme, plus cumul si ore suplimentare pentru a cistiga mai multi bani. In opt ore pe zi, cit e norma didactica, profesorul trebuie sa predea, sa presteze activitati de seminar, proiecte de an si o activitate practica de laborator. Dar el mai are si de indrumat proiecte, lucrari de licenta, doctoranzi, sa evalueze studentii, spune ministrul Mihail Hardau. El recunoaste ca sint multi profesori care profita de o anumita incoerenta a statutului cadrului didactic si isi iau cit mai multe ore. In fapt, cistigurile devin cistiguri ilegale si asa apar profesori care fac de la trei norme in sus, este de parere ministrul.

Profesorii pensionari tin de scaune

In cele mai multe universitati, profesorii nu sint pensionati la timp, iar normele didactice sint impartite intre ei. Astfel, profesori care ar trebui sa-si lase posturile libere le pastreaza chiar daca indeplinesc criteriile de pensionare. In universitati, mentalitatea oamenilor este de asistenta sociala. Adica, saracul profesor iese la pensie! Trebuie sa-l ajutam. Astfel, profesorul, care ar fi trebuit sa se pensioneze, ramine la catedra si, mai mult, face parte din consiliul de administratie al universitatii si chiar din Senat, unde sint liniile de dezvoltare si de decizie, care bineinteles ca inseamna bani, afirma ministrul Hardau.

In total, in universitati sint peste 1.200 de cadre didactice care au implinit deja virsta de 65 de ani, dar care nu s-au pensionat. Dintre acestia, cei mai multi au titlurile de profesori universitari . Nu lipsesc nici profesorii de peste 70 de ani, care sint in numar de 120 in toate universitatile din tara.

Ministerialii vor schimbarea legii

Mihail Hardau este de parere ca legile din domeniul invatamintului trebuie schimbate, astfel incit sa nu mai existe posibilitatea ca unii profesori sa-si ia mai multe norme sau sa-si favorizeze rudele sa ajunga in universitatile pe care le conduc. Finantarea universitatilor se va face in functie de calitate. Universitatile care nu se vor incadra in aceste standarde de calitate vor avea probleme financiare si probleme cu numarul de locuri pentru studenti, explica ministrul Educatiei.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea