Social

Hardau coboara stacheta ca s-o poata sari si el

M-am uitat in bazele de date ISI sa vad cite lucrari a publicat ministrul Educatiei, Mihail Hardau, si in toata cariera lui de cadru didactic am gasit un singur articol stiintific. Asa ca nu ma mira ca a relaxat criteriile. Cum sa nu fie de acord cu cei de teapa lui..., spune Liviu Giosan, membru fondator al Asociatiei Ad Astra si cercetator la Woods Hole Oceanographic Institution din Statele Unite, care a avut curiozitatea sa vada de ce ministrul Hardau nu continua reforma lui Mircea Miclea .

Daca fostul ministru inasprise criteriile pentru acordarea titlurilor universitare, Hardau numeste profesorii si conferentiarii pe baza articolelor publicate in Romania, si nu in strainatate, in reviste de renume, asa cum procedeaza celelalte tari.

Ministrul Hardau acorda mult prea usor titlurile de profesor si conferentiar universitar. El a renuntat la criteriile de reforma impuse de Miclea, iar acum este aspru criticat.

Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a relaxat criteriile de acordare a titlurilor universitare, de profesor si conferentiar, pe motiv ca cele impuse de fostul ministru Mircea Miclea erau prea dure. Gestul lui Hardau a stirnit reactiile dure ale profesorilor romani care predau in strainatate.

Ministrul a publicat un singur articol ISI

Liviu Giosan, membru fondator al Asociatiei Ad Astra si cercetator la Woods Hole Oceanographic Institution din Statele Unite, a avut curiozitatea sa vada de ce ministrul Hardau nu continua reforma lui Mircea Miclea. M-am uitat in bazele de date ISI sa vad cite lucrari a publicat ministrul Educatiei, Mihail Hardau, si in toata cariera lui de cadru didactic am gasit un singur articol stiintific. Asa ca nu ma mira ca a relaxat criteriile. Cum sa nu fie de acord cu cei de teapa lui.... Mihail Hardau este cadru didactic din 1978 la Universitatea Tehnica din Cluj, Facultatea de Mecanica, timp in care a publicat 12 carti didactice si 101 lucrari stiintifice, dintre care doar una este publicata in sistemul ISI si cotata la nivel international. Acest lucru este recunoscut si de ministrul Hardau: Cred ca am o lucrare. Nu stiu daca mai exista vreuna in curs de publicare.

Decizie pentru majoritatea slab pregatita

Pentru cercetatorii de la Ad Astra, ce a facut ministrul Educatiei este o catastrofa. Eu mi-as da demisia daca as fi in locul ministrului. Nu vad care mai este rostul lui acolo? Dar cum majoritatea cadrelor didactice sint slab pregatiti , e normal ca deciziile sa se ia pentru majoritate. Iar efectul va fi perpetuarea oamenilor fara calitate in cadrul universitatilor, spune Liviu Giusan, reprezentantul Ad Astra.

Anul trecut, cercetatorii de la Ad Astra au sustinut criteriile semnate de Mircea Miclea, desi le doream mai dure, pentru ca acum noi sintem la nivelul tarilor africane si mimam ca facem cercetare, cum spune Razvan Florian, membru fondator al Ad Astra. Normal trebuie sa publici un articol pe an, dar numarul variaza de la un domeniu la altul. Chimistii publica si 20 de articole pe an. In geologie, dureaza pina analizezi roca muntelui si ar fi cel putin o lucrare pe an, spune Liviu Giosan de la Ad Astra. Ministrul Hardau are o scuza ca a schimbat criteriile lui Miclea. Nu poti lucra cu un sistem care se impotriveste. Trebuie sa realizezi un echilibru. Acum zece ani, cind am promovat eu, erau alte criterii, acum cinci ani erau altele, spune ministrul.

A cedat la presiunile sindicale

Ministrul-delegat pentru Cercetare, Anton Anton , spune ca sindicatele sint vinovate pentru modificarea criteriilor de acordare a titlurilor universitare. Sindicatele au dorit rediscutarea criteriilor, iar presiunea a fost facuta din timpul grevei de anul trecut. Intr-adevar, criteriile sint usor relaxate fata de ce a dat Miclea. Dar asta a fost cererea celor care erau in promovare si nu aveau nici un articol publicat.

Presedintele sindicatului Alma Mater al cadrelor didactice din invatamintul superior, Razvan Bobulescu , recunoaste ca acesta a fost unul dintre lucrurile aclamate la greva.

Rediscutarea criteriilor este trecuta in punctul cinci din acordul semnat cu Guvernul anul trecut, dupa incheierea grevei. Insa nu am fost consultati nici de data asta. E bine ca le-au facut mai flexibile, pentru ca cele vechi blocau avansarea pentru conferentiari si profesori, spune Razvan Bobulescu.

Ce a impus Miclea

* Cinci-sapte articole/studii/brevete de inventie, dupa caz, realizate in ultimii cinci ani in calitate de autor sau coautor. Dintre cele cinci-sapte articole/studii/brevete de inventie, cel putin patru trebuie sa fie cotate ISI.

* Doua carti de specialitate, dintre care cel putin una este publicata ca prim/unic autor.

* Doua granturi, dintre care cel putin unul trebuie sa fie international.

Ce a schimbat Hardau

* Un grant international se echivaleaza cu un grant/contract de cercetare la nivel national, in calitate de director de proiect.

* Un articol cotat ISI se echivaleaza cu patru articole in reviste nationale recunoscute.

* Citarea articolelor intr-o baza de date internationala se echivaleaza cu trei articole in reviste nationale recunoscute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea