Social

#halloween

Halloween in jurul lumii

Una dintre cele mai vechi sarbatori ale lumii, Halloween-ul este celebrat astazi in numeroase locuri pe glob. In Marea Britanie se sarbatoreste ritul toamnei, cu influente engleze care ii confera o nota locala.

In Mexic, America Latina, Spania, Ziua Tuturor Sfintilor, cea de-a treia din aceasta sarbatoare, este ziua cea mai importanta pentru multi. In Irlanda si Canada Halloweenul seamana destul de mult cu cel din Statele Unite, cu petreceri si costume, precum si binecunoscutul trick-or-treating.

Statele Unite. Nicaieri in lume Halloweenul nu se bucura de atata succes ca in America. Este a doua sarbatoare cunoscuta, dupa Craciun si reprezinta unul dintre cele mai mari evenimente, care aduc castiguri substantiale din punct de vedere economic. Este o adevarata intrecere in privinta decoratiilor de Haloween, cu mumii, morminte in marime naturala, vampiri, vrajitoare si tot felul de alte elemente specifice.

Vanzarile la costumele de Halloween si la lumanari sunt uriase. Se organizeaza petreceri costumate si in campurile studentesti, vinerea si sambata din apropierea zilei de 31 octombrie. 

Minnesota si Massachusetts au fost proclamate “Capitale ale Halloween-ului”, care au avut mare succes si la turisti, veniti pentru celebrarea unui eveniment numit “Haunted Happenings”. In New Hampshire se organizeaza anual Pumpkin Fest, un fel de Festival al Dovlecilor, care a detinut recordul pentru cei mai multi dovleci de Halloween aprinsi. In Vermont s-a tinut anual Rutland Halloween Parade inca din 1960.

New York City gazduieste cea mai mare sarbatoare de Hallowenn din Statele Unite, cunoscuta sub numele de The Village Halloween Parade. Evenimentul atrage in jur de 2 milioane de spectatori si participanti si este transmis la televizor, fiind vizionat de 4 milioane de persoane. Pe tot continentul sunt aprinse focuri de tabara si copiii merg costumati prin vecini, care organizeaza petreceri cu familia si prietenii. Se joaca tot soiul de jocuri de sezon , precum “Snap-apple”, in care un mar este legat la un capat si concurentii trebuie sa muste din el.

Parintii organizeaza vanatori de comori, care sunt de obicei bunatati ascunse in diverse locuri si pe care copiii trebuie sa le descopere. Canada In Canada oamenii primesc copiii cu trick-or-treating punand bostanii asprinsi in ferestre. Se impart dulciuri celor mici, care vin costumati, impreuna cu parintii si care merg din casa in casa. Lumea se costumeaza in tot felul de personaje, de l avrajitoare la fantome sau personaje din filme.

Costumele cele mai ieftine sunt la 1 dolar canadian, insa exista si costume foarte scumpe, gasite in magazinele de specialitate. Favoritele sunt cele de actualitate, precum Harry Potter, Batman, Superman, etc. Se crede ca pisicile negre care-ti trec prin fata sau care intra in case sunt aducatoare de ghinion. Conform unor studii din 2006, barbatii canadieni au fost cei care au cheltuit mai mult de Halloween.

Cei cu varste intre 18 si 34 de ani au dat in jur de 72 de dolari pe accesorii. Familiile cu copii scot mai multi bani din buzunar decat cele fara copii, 72 de dolari in comparatie cu 51. Pe dulciuri se duc cam 30 de dolari. In Canada, familiile participa la aceasta sarbatoare impreuna, parinti, copii, bunici, fiecare avand propriul costum. Se fac petreceri si se merge prin vecini, pentru a primi bunatatile multasteptate. Cel mai ieftin costum este unul cumparat de la Dollarama, magazinul unde produsele se gasesc la 1 dolar.

Spania, Mexic si America Latina El Dia De Los Muertos. Ziua Mortilor se sarbatoreste pe 2 noiembrie. Evenimentul are loc pe durata a 3 zile, incepand cu seara de 31 octombrie. Este o sarbatoare a mortilor care, dupa cum se crede, se intorc in casele lor de pe pamant, cu ocazia Halloween-ului. Familiile celor decedati construiesc un altar in onoarea rudelor pierdute si il decoreaza cu flori, lumanari, fotografii, mici ofrande cu mancarea si bautura preferata a celui disparut si apa proaspata.

Seamana asadar cu vechile credinte romanesti din ritualurile funerare, in care candela, poza celui mort, apa si painea sunt ingredientele de baza. Se arde tamaie si se aprind lumanari, pentru a ajuta sufletul sa-si gaseasca calea spre casa. Chiar si mormintele sunt curatate, ingrijite, decorate cu flori si alte lucruri. Pe data de 2 noiembrie lumea merge in cimitir pentru a imparti o pomana. In unele cazuri au loc adevarate picnicuri, cu tequila si mariachi. Acest mod de a-si onora mortii isi are obarsiile in cele mai vechi timpuri, pe vremea egiptenilor.

Anglia Nutcracker Night. Snap Apple Night. Guy Fawkes Day. In seara de 5 noiembrie, in Anglia se faceau focuri de tabara, in care erau arse efigii si se faceau focuri de artificii. Cu toate ca pica in aceeasi perioada a anului si exista cateva traditii similare, aceasta sarbatoare are putine in comun cu vechiul festival celtic Samhain. In Anglia nu s-a mai sarbatorit Halloween-ul dupa Reforma Protestanta a lui Martin Luther.

Urmasii noii religii nu mai credeau in sfinti, prin urmare nu mai exista nici un motiv sa sarbatoreasca Ziua Tuturor Stintilor. Cu toate acestea, a urmat un nou festival, numit Guy Fawkes Day, care comemora executia unui tradator al tarii, numit Guy Fawkes.

Astazi, Halloweenul este sarbatorit intr-un mod asemanator ca cel din America. In trecut sarbatoarea era cunoscuta sub numele de Mischief Night. Era noaptea poznelor. Usile erau scoase din balamale si duse departe de casa. Se credea ca pe spatele pisicilor se aflau elfi si pentru a se proteja de ei, satenii isi inchideau pisicile intr-o incapare, astfel incat sa scape de rautatile spiridusilor.

Copiii nu erau lasati sa stea in cercuri formate din flori galbene si albe, pentru ca se credea ca zanele au dansat in mijlocul lor si ar putea sa-i rapeasca. In Anglia, contrar asteptarilor, pisicile negre erau vazute ca aducatoare de noroc, iar cele albe, ca semne de rau augur. Copiii faceau aschii din sfecla, pe care-o crestau dupa cum isi imaginau si mergeau cu ele pe strazi, cantand Punkie Night Song.

Bateau pe la usi si cereau bani. In unele zone din Anglia se asezau gulii aprinse in porti pentru a proteja casele de spiritele malefice. Halowwenul a fost poreclit si Nutcracker Night, Snap Apple Night. Familiile obisnuiau sa se adune in jurul unui foc mare, prajind nuci si mancand mere. Se spuneau povesti si se jucau jocuri de Halloween.

Este oseara dedicata distractiei. Irlanda Halloweenul este extrem de popular in Irlanda. Se crede ca isi are originile in Noaptea Samhain, o sarbatoare veche a celtilor. In Irlanda, adultii si copiii se costumeaza in creaturi ale lumii subterane: fantome, zombii, vrajitoare, goblini, etc.

Aceasta practica de deghizare se explica prin faptul ca semanand cu un spirit, gratie costumului, creaturile malefice care bantuie prin lume in noaptea de Halloween nu pot face rau oamenilor. Se fac focuri de tabara si sunt organizate spectacole de artificii. Prajitura traditionala irlandeza care se face de Halloween este barmbrack, care este o paine in care se pun diferite fructe, asemanator unui cozonac. Fiecare mebru al familiei primeste cate o bucata.

In aluat se ascund inainte lucruri de valoare, precum o moneda, un inel, etc. Cel care descopera moneda va avea parte de castiguri financiare, inelul simbolizand fericire familiala sau o viitoare casatorie. Se joaca tot felul de jocuri, dintre care unul foarte cunoscut este “pescuitul”.

Nuci, alune, fructe si bani sunt asezate in bazine cu apa. Acestea trebuie sa fie “pescuite” de copii cu gura. Alteori, merele sunt agatate de tavan; castigatorul este cel care reuseste sa manance mai repede fructul suspendat. De Halloween, in Irlanda exista long-weekend, care inseamna ca nu se merge la scoala vineri, sambata s duminica. Long-weekendul exista si in Canada, unde toata lumea beneficiaza de 3 zile libere, in loc de doua.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea