Social

#guvern #copil #vaccinare #cost #tara #doza #vaccin #gripa porcina

Guvernul va importa vaccin pentru copiii romani

Romania va cumpara vaccinuri din strainatate pentru a-i vaccina pe copii, considerati prima categorie de risc. Guvernul a hotarat ieri sa achizitioneze din import 500.000 de doze de vaccin , care vor ajunge in tara pana pe 26 noiembrie.

Executivul roman a anuntat ca va achizitiona jumatate de milion de doze de vaccin, pentru care va aloca suma de 2,2 milioane de euro iar comanda va ajunge la timp pentru a vaccina impotriva gripei porcine copiii sub 15 ani. Potrivit Gandul, Emil Boc a explicat comanda din strainatate prin faptul ca acea cantitate de cinci milioane de doze de vaccin pregatite de institutul cantacuzino sunt destinate persoanelor in varsta de peste 15 ani.

Prin aceasta decizie premierul il contrazice pe presedintele Traian Basescu, care l-a condamnat public pe fostul secretar de stat Adrian Streinu-Cercel , care recomanda in urma cu cateva zile achizitionarea de vaccinuri pentru copii din strainatate. Ieri, jurnalistii de la Gandul dezvaluiau faptul ca vaccinul romanesc anti- noua gripa , produs de Institutul Cantacuzino nu poate fi folosit pentru copii pentru ca nu a fost testat pe un “lot martor” de astfel de pacienti.

In urma cu doua zile, Adrian Streinu-Cercel anunta ca Romania va fi nevoita sa renunte la importul de vaccin, din cauza faptului ca patru producatori straini contactati de oficialii romani au raspuns, ca nu pot face nici o livrare inainte de luna ianuarie 2010. Institutul Cantacuzino este printre cele opt institute europene care pot produce vaccinul, insa cum varianta romaneasca nu este autorizata si pentru copii, aceasta varianta nu va putea fi folosita pentru vaccinarea minorilor sub 15 ani.

Insa, tot ieri, Executivul a dublat la 42 de milioane de lei fondurile alocate pentru producerea dozelor de vaccin impotriva gripei AH1N1 de catre Institutul Cantacuzino, astfel ca Institutul va livra astfel 10 milioane de doze de vaccin. In cazul in care specialistii de la Cantacuzino vor reusi sa realizeze testele si pentru copii, vaccinarea se va putea face si pentru acestia. Insa, potrivit oficialilor, acest lucru nu se va putea intampla mai devreme de inceputul lui 2010.

Citeste si: 

Copiii romani nu pot fi vaccinati anti-H1N1 pana la anul

Cum sa deosebesti gripa noua de cea sezoniera

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea