Social

Guvernul va alege compania care va construi Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Executivul va decide constituirea companiei care va construi reactoarele 3 si 4 de la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda . Statul roman va detine, prin Nuclearelectrica, participatia majoritara in acest proiect. Cele doua unitati de la Cernavoda ar urma sa fie date in folosinta in anii 2014 si 2015.

Proiectul de constituire al companiei care va finaliza si pune in functiune Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda a fost transmis investitorilor la inceputul lunii martie. In plus, toate cele sase oferte depuse de companiile care vor sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 au fost aprobate inca de pe 5 noiembrie 2007 de catre Comisia de coordonare a proiectului.

Aceste firme se vor asocia cu Nuclearelectrica, societatea care detine primele doua reactoare, pentru constituirea companiei care va pune bazele si apoi va exploata reactoarele trei si patru.

Conform autoritatilor romane, costul investitiei se ridica la 2,4 miliarde de euro, dintre care un procent de 30% va reprezenta contributia totala a celor sase investitori, iar restul va fi atras printr-o emisiune de obligatiuni .

Actionarul majoritar al producatorului de energie este Ministerul Economiei si Finantelor , cu 88,7% din titluri, in timp ce Fondul Proprietatea detine 11,24% din capital.

Durata de realizare a investitiei este de 64 de luni pentru fiecare reactor , iar punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2014, respectiv pentru 2015. Atunci vor functiona la Cernavoda 4 reactoare a cate 700 de megawati fiecare, care vor asigura aproape o treime din energia produsa in tara. Acum, energia nucleara are o pondere de 18% din tot curentul produs in Romania.

Durata de viata a unui reactor este estimata la 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani. Electricitatea produsa de cele doua unitati ar urma sa fie vanduta la un pret cuprins intre 28 si 32 de euro megawati pe ora.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea