Social

#guvern #lege #educatie

Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legea Educatiei

Guvernul si-a angajat raspunderea pentru proiectul legii Educatiei Nationale, in fata plenului reunit al Parlamentului, potrivit realitatea.net. Chiar daca Opozitia a parasit sala de plen, legea fost asumata. Deputatul PNL, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca liberarii intentioneaza sa depuna o noua motiune de cenzura .

Daca in termen de trei zile de la asumarea raspunderii , deputatii si senatorii nu initiaza nicio motiune de cenzura la adresa guvernului, proiectul de lege  se considera aprobat. Parlamentarii opozitiei au decis sa paraseasca sala in timpul votului, motivand faptul ca Legea Educatiei nu intruneste criteriile pentru asumare.

Proiectul de lege a fost votat de aproape toti parlamentarii prezenti in plen. S-a constatat un singur vot impotriva. Pe data de 3 noiembrie Curtea Constitutionala se va pronunta asupra constitutionalitatii procedurii de asumare a legii.

Cele mai importante schimbari ale noului proiect legislativ vizeaza conducerea universitatilor si a scolilor. In noul proiect institutiile de invatamant superior primesc libertatea de a opta intre doua modele distincte. Astfel, alegerea rectorilor se poate fac fie prin scrutin universal, fie dupa modelul corporatist.

Guvernul a modificat si partea referitoare la incompatibilitatile directorilor de scoli. Astfel, directorii de scoli nu au voie sa detina functii de presedinte sau vicepresedinte in cadrul partidelor politice. O alta modificare se refera la gradul de rudenie. Rudele de pana in gradul III nu au voie sa detina functii de conducere in cadrul aceleasi universitati. De asemenea, legea prevede ca scolile in care invata copii putini sa fie comasate.

Proiectul de lege mai instituie invatamantul obligatoriu de zece clase, grupa pregatitoare si clasa a IX-a fiind incluse în gimnaziu. Noua lege a Educatiei mai prevede ca admiterea la liceu sa se faca pe baza de protofoliu, cu doua probe scrise si examen optional organizat de fiecare liceu în parte.

Legea mai prevede ca evaluarea elevilor sa se faca din doi in doi ani. Profesorii vor fi obligati sa faca un masterat didactic urmat de . De asemenea, va trece la invatamantul primar. In noul act normativ, parintii vor fi nevoiti sa plateasca amenzi daca elevii chiulesc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea