Social

Guvernul restringe imunitatea executorilor judecatoresti

Un politist sau un procuror care doreste sa cerceteze si sa trimita in judecata un executor judecatoresc nu va mai avea nevoie de aprobarea ministrului Justitiei.

Guvernul a eliminat ieri, printr-o ordonanta de urgenta, prevederea potrivit careia cercetarea, retinerea, arestarea sau trimiterea in judecata a executorilor judecatoresti pentru fapte savirsite in exercitarea profesiei se fac doar ca urmare a avizului dat de ministrul Justitiei, a anuntat titularul de la Justitie, Monica Macovei .

Totodata, a fost eliminata si aprobarea procurorului general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel privind anchetarea avocatilor. Prin ordonanta amintita, executorii judecatoresti nu mai pot conditiona executarea unor hotariri judecatoresti de plata unui avans din onorariu. Executorul nu va avea voie sa spuna daca nu a primit un avans, a afirmat ministrul Justitiei, Monica Macovei. In situatia in care o persoana are venituri mici , poate beneficia de gratuitate sau de esalonarea platii catre executorul judecatoresc.

Cetatean vs stat, fara procuror

O alta masura vizeaza eliminarea obligativitatii procurorului de a participa in instanta in procesele in care statul roman este dat in judecata de catre o persoana, firma sau ONG. Un procuror nu are ce sa caute in acest proces. Si asa numarul lor este mic, a afirmat Monica Macovei. Executivul a adus modificari si Legii drepturilor de proprietate intelectuala, in sensul ca nu mai este necesara plingerea prealabila a persoanei vatamate pentru a se pune in miscare actiunea penala in infractiunile din acest domeniu, cum ar fi contrafacerile de marfuri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea