Social

Guvernul, presat sa ridice salariul minim

Sindicatele si patronatele se intalnesc astazi cu guvernul pentru a discuta despre majorarea salariului minim. De la 1 iulie, acest venit ar trebui sa creasca de la 500 la 540 de lei.

Suspiciuni legate de majorarea cu 40 de lei a salariului minim, de la jumatatea anului, au existat de la sfarsitul lui 2007, cand cresterea acestui venit a fost conditionata de evolutia inflatiei, a PIB-ului si a productivitatii muncii.

Cu cateva zile inainte de 1 iulie, pe fondul declaratiilor ministrilor muncii si finantelor, potrivit carora nivelul inflatiei nu permite cresterea salariului, sindicalistii considera ca nu exista motive care sa impiedice majorarea si ameninta cu miscari de strada.

Sindicatele spun ca salariul poate creste

„In primele cinci luni, PIB-ul a crescut cu peste trei procente fata de prognoza de la inceputul anului, iar productivitatea muncii a crescut cu peste zece procente, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Este adevarat ca inflatia a depasit cu un procent tinta fixata, dar nu majorarea salariilor este de vina, ci cresterea preturilor la utilitati", a spus vicepresedintele Cartel Alfa , Petru Dandea.

In opinia acestuia, guvernul „nu este in stare", sa adopte politici de control al inflatiei, in conditiile in care este pe punctul de a aproba majorari de preturi la gazele naturale si electricitate.

Dandea considera ca guvernul mentine salariile mici si pentru a atrage investitori straini , pe fondul costurilor scazute cu forta de munca. „Nimic mai fals! Sa ne aducem aminte ca Mercedes tocmai a refuzat sa vina in Romania, din cauza inexistentei infrastructurii, si s-a orientat catre Ungaria, unde salariile sunt de peste doua ori mai mari decat la noi", a explicat vicepresedintele Cartel Alfa.

Creste salariul minim, cresc ajutoarele sociale

Vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), Ovidiu Jurca , sustine insa ca reticenta guvernului de a creste salariile vine din faptul ca aceasta majorare ar atrage, pe de o parte, si majorarea celorlalte salarii, care se calculeaza dupa coeficientii de ierarhizare, dar si majorarea prestatiilor sociale (ajutoare si alocatii).

„Anul trecut s-a discutat despre ruperea ajutoarelor sociale de salariul minim, iar ministrul Pacuraru a promis ca va elabora un act normativ. S-a vorbit atunci despre calcularea prestatiilor dupa un indicator social de referinta, stabilit in functie de costul cosului minim de consum. Dar cum nu s-a facut nimic in acest sens, orice majorare a salariului atrage si majorarea acestor ajutoare, care sunt calculate in functie de salariul minim", a explicat Jurca.

Patronatele sustin majorarea salariului minim

De cealalta parte, patronatele sustin si ele majorarea salariului minim, fie la nivel national, fie pe ramuri de activitate. In opinia directorului Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Adrian Izvoranu, salariile ar trebui sa inregistreze o crestere constanta in urmatorii ani, ceea ce ar duce la crestere economica.

„Cifra trebuie realizata si partea patronala sustine o politica de crestere constanta a salariilor pe cinci-sase ani, pentru a putea sta pe piata fortei de munca din Europa. Majorarea se poate face si nu pune presiune de inflatie", a spus Izvoranu.

Directorul Confederatiei Nationale a Patronatului Roman, Cristian Parvan, sustine ca majorarea salariilor s-ar putea realiza in anumite sectoare de activitate, cum ar fi industria gazelor, dar in altele, ca industria textila sau a incaltamintei, ar duce la faliment. De aceea, in opinia acestuia, ar trebui sa se renunte la contractul de munca la nivel national, iar salariile ar trebui negociate la nivel de ramura sau de regiune, luand in calcul productivitatea muncii.

Salariul minim in Europa

Franta – peste 1.300 euro

Spania – 600 euro

Olanda – 1.335 euro

Marea Britanie – aprox. 1.200 euro

Luxemburg – 1.570 euro

Bulgaria – 112 euro

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea