Social

#codul muncii #guvern #raspundere #asumare

Guvernul isi asuma raspunderea pentru Codul Muncii

Guvernul va adopta proiectul Codului Muncii in procedura de angajare a raspunderii in fata Parlamentului, declarat, miercuri, Ioana Muntean , purtatorul de cuvant al Executivului.

Potrivit  Ioanei Muntean, proiectul a fost prezenta in prima lectura in sedinta Guvernului de miercuri si urmeaza sa fie supus joi avizarii Consiliului Economic si Social si Consiliului Legislativ.

“Dupa ce va primi aceste avize, Guvernul se va reuni pentru a adopta acest proiect de lege in procedura de angajare a raspunderii", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului

Decizia Executivilui vine dupa ce, in cursul acestei saptamanii, Emil Boc a purtat o serie de discutii cu membrii coalitiei aflate la putere, in vederea angajarii raspunderii pe Codul Muncii .

In urma cu doua zile, liderul social-democrat Victor Ponta a anuntat ca PSD si PNL vor depune o motiune de cenzura, daca Guvernul isi va angaja raspunderea pe Codul Muncii.

"Emil Boc nu stiu in ce calitate vorbeste, inteleg ca va fi dat afara de la serviciu si lui nici macar nu i se aplica Codul Muncii. Ceea ce ar trebui noi sa facem este un Cod al Muncii care sa protejeze si angajatorul, dar sa ii protejeze si pe angajati. Nu suntem intr-o tara bananiera in care angajatul sa fie un simplu sclav pe plantatie. Boc nu are de unde sa stie lucrul acesta pentru ca el, saracul, este depasit de situatie", a afirmat Victor Ponta.

Unele prevederi ale noului Codul al Muncii i-au nemultumit pe sindicalisti. Ei nu sunt de acord cu cu modificarea articolului 40, prin care se instituie dreptul angajatorului de a stabili unilateral obiective de performanta individuala pentru salariati si criterii de evaluare, aratand ca instituirea acestui drept, fara a se preciza un sistem de limitare rezonabila a obiectivelor de performanta ce pot fi stabilite, deschide calea catre abuzuri.

De asemenea, reprezentantii angajatilor nu sunt de acord nici cu propunerea Executivului prin care se elimina limitarea posibilitatii de prelungire a delegarii salariatului doar o singura data pentru 60 de zile.

Alte prevederi respinse de sindicalisti se refera la acordarea dreptului angajatorului - sub pretextul reducerii temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare -de a reduce unilateral programul de lucru al salariatilor de la cinci la patru zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, precum si de a trimite salariatii în concediu fara plata pe o perioada de 15 zile lucratoare consecutive pe an.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea