Social

Guvernul a respins categoric cererile dascalilor

Mult trambitatele negocieri anuntate a avea loc ieri dupa-amiaza la Ministerul Educatiei si Cercetarii s-au desfasurat intr-un stil pur dictatorial. Echipa de negociatori s-a rezumat la a le spune sec liderilor celor patru federatii sindicale din invatamant ca Guvernul a decis in sedinta de ieri sa nu ofere nimic in plus fata de ceea ce a avansat initial in propu-nerea de acord. In consecinta, cele patru federatii sindicale au decis sa continue greva generala, poate si sub noi forme. Celor opt cadre didactice care au intrat pana acum in greva foamei li se vor alatura astazi alte cateva zeci, iar de luni dascalii se gandesc la noi forme de protest.
"Nu a fost o negociere, ci un dictat. Nu ma asteptam sa ne dea 18% cat am cerut noi, ci 8% plus x%, dar acel x% sa nu fie zero, deci sa fie o negociere. Noi am tot renuntat, dar nu putem sa renuntam la salarizare pentru ca reforma se face cu oameni bine pregatiti, care trebuie sa fie platiti corespunzator", a declarat Razvan Bobulescu , liderul Federatiei "Alma Mater".
Pentru a argumenta refuzul acordarii unei majorari salariale peste 8%, Gheorghe Barbu , ministrul Muncii, a aruncat in "lupta" inflatia si chiar integrarea in UE. Chipurile, salariile mai mari pentru profesori "ar conduce la o curba a inflatiei care ar putea scapa de sub control si care ar genera pierderi pentru toti romanii, deci si cadrele didactice". Adica doar dascalii ar genera inflatie, nu si parlamentarii sau alte categorii de bugetari. Mihail Hardau, ministrul Educatiei, s-a remarcat din nou prin a face apel catre profesori, carora le-a cerut sa revina la clase. In plus, a subliniat ca anul scolar va continua, deci nici vorba sa fie inghetat, intrucat exista posibilitatea recuperarii materiei. Daca "negocierile" vor urma tiparul de pana acum, exista mari sanse ca din vacanta fortata elevii sa intre direct in vacanta de iarna, care incepe in 24 decembrie. Nici nu mai este mult!

Pentru incetarea grevei si deci reluarea procesului de invatamant, la intalnirea de miercuri seara cu reprezentantii Guvernului liderii celor patru federatii sindicale - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret", Federatia Educatiei Nationale si Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater" - au prezentat o lista de revendicari. Prima conditie pusa de sindicalisti a vizat majorarea procentului prevazut pentru cresterea salariala in 2006, si anume 18%, comparativ cu 8%, cat a propus mereu Executivul. S-a solicitat ca majorarea sa se acorde in doua transe - 10% de la 1 ianuarie 2006, fata de 31 decembrie 2005, si 8% de la 1 septembrie 2006, fata de 31 august 2006. De asemenea, cei patru lideri au cerut ca majorarea salariala de 18% sa se acorde intregului personal din invatamant - didactic, didactic auxiliar si nedidactic -, iar distribuirea procentului de 18% pe grila de salarizare sa fie stabilita de comun acord cu federatiile care vor semna acordul cu Executivul si Ministerul Educatiei si Cercetarii. O alta cerere a sindicalistilor a vizat mentinerea in viitoarele proiecte de acte normative a statutului de "titular in invatamant" pentru personalul didactic. Cei patru lideri au mai solicitat sa nu le fie retinuti bani din salariu pe perioada grevei, ei luandu-si angajamentul ca materia nepredata sa fie recuperata in conditii optime. In fine, ultima cerinta a sindicatelor a fost ca actele normative necesare indeplinirii acordului propus de Executiv sa fie elaborate de Ministerul Finantelor pana la finele acestui an.
In locul vicepremierului Gheorghe Pogea, care este in strainatate la o reuniune internationala, comisia guvernamentala de negociere a fost condusa de Mihail Hardau, ministrul Educatiei si Cercetarii, si Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea