Gutuile sunt unele dintre cele mai aromate roade ale toamnei. Aceste fructe se remarca nu numai prin aroma deosebita, ci si prin bogatia de vitamine din grupa B, vitaminele C, E, PP si minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier). Toamna, o cura cu gutui contribuie la intarirea imunitatii inainte de sezonul rece. Aceasta cura presupune un consum de doua-trei gutui zilnic, pe langa dieta obisnuita. In acest fel prevenim virozele respiratorii. De asemenea, gutuile sunt recunoscute pentru proprietatile lor antiinflamatorii , astringente, analgezice, emoliente, digestive, diuretice, expectorante, tonice. Cura cu gutui stimuleaza pofta de mancare si poate fi un mijloc de prevenire a anemiei.
Afectiuni digestive “Gutuile contin multe taninuri, ceea ce le confera proprietati astringente. Au un continut ridicat de fibre si sunt ceva mai acide decat alte fructe. Din acest motiv este posibil ca persoanele cu hiperaciditate gastrica sa nu tolereze prea bine gutuile crude”, precizeaza profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi , directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Datorita taninurilor, gutuile sunt recomandate in afectiunile digestive (diaree, dizenterie ). Spre deosebire de alte fructe, gutuile au avantajul ca isi pastreaza proprietatile terapeutice chiar si atunci cand au fost preparate termic. Astfel, dulceata, jeleul sau compotul de gutui au aceleasi proprietati astringente ca si fructele crude. Prin fierbere insa sunt distruse o serie de vitamine sensibile la caldura, printre care si vitamina C. (continuarea in
Jurnalul National)
Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.