Social

#groenlanda #important #pas #independenta #danemarca

Groenlanda a facut un pas important spre independenta

Groenlandezii au votat masiv in favoarea regimului de autonomie extinsa care deschide calea catre independenta acestei insule strategice din Oceanul Arctic. Groenlanda se afla sub dominatie daneza de 300 de ani, informeaza AFP.

Potrivit rezultatelor oficiale ale referendumului organizat marti, care nu reprezinta o surpriza, 75,5% dintre locuitorii Groenlandei au votat in favoarea autonomiei extinse, iar 23,5% impotriva. In total, 39.000 de alegatori din 80 de sate si orase au mers la urne.

"Groenlanda a primit un mandat pentru a merge mai departe", a declarat Hans Enoksen, seful Guvernului local. El a multumit "poporului groenlandez pentru acest frumos rezultat". Pe langa dreptul la autodeterminare si recunoasterea ca popor, conform dreptului international, regimul negociat de Guvernul de la Nuuk cu Danemarca le acorda groenlandezilor dreptul la gestionarea propriilor resurse (petrol, gaze, aur, diamante, uraniu, zinc, plumb).

In plus, limba groenlandeza va deveni limba oficiala . Insula are o populatie de 57.000 de locuitori, dintre care 50.000 sunt inuiti, iar 7.000 danezi care locuiesc in Nuuk.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea