Social

#gripa porcina #simptome #infectare #imbolnavire #noua gripa #iasi

Gripa porcina ne-ar putea suspenda drepturi cetatenesti

Romania este foarte aproape de a intra in carantina din cauza gripei porcine. Din cauza evolutiei rapide a imbolnavirilor cu noua gripa , autoritatile se gandesc sa introduca cateva masuri de lupta impotriva bolii, iar una dintre masuri este interzicerea intrunirilor publice, care s-ar putea aplica inclusiv pentru mersul pe stadioanele de fotbal.

Comitetul de coordonare pentru gripa instituit la Ministerul Sanatatii a luat in discutie ieri masura interzicerii intrunurilor publice, insa propunerea a cazut la vot. Potrivit Gandul, in Bulgaria aceasta masura este deja aplicata in trei dintre orasele cu multe cazuri de infectare, locuri in care au fost inchise si scolile. Pana acum in Romania au fost oprite cursurile la doua clase din doua licee din Iasi si la o clasa a unei scoli din Bucuresti.

Potrivit fostului minsitru al Sanatatii, Romania nu a evoluat deloc in ultima perioada la capitolul aplicarea masurilor de lupta impotriva gripei porcine. Ion Bazac a acuzat in mod public ieri actuala conducere a Ministerului Sanatatii ca nu aplica masurile din Planul national de lupta impotriva gripei porcine si ca nu au fost cumparate substantele de dezinfectare si mastile de protectie iar populatia din categoriile cu grad mare de risc nu a fost vaccinata. Insa initierea unei hotarari de guvern pentru achizitia de masti si dezinfectanti a fost decisa abia ieri, dupa cum noteaza Gandul.

Medicii spun ca pe plan global exista sase tipuri ale virusului AH1N1 iar Romania va dispune de un vaccin care e eficient impotriva unui singur tip, dar care nu e eficient impotriva lui AH1N1v, care e responsabil de actuala pandemie. Pana in prezent au fost internate cu gripa porcina peste 440 de persoane, iar numarul acestora creste in fiecare zi.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel a avertizat in urma cu doua zile asupra faptului ca in tara noastra rata mortalitatiii din cauza noii gripe ar putea ajunge la 2,5% iar unul din trei romani s-ar putea imbolnavi. El i-a indemnat pe cei care manifesta primele simptome ale bolii sa nu mai iasa din casa si sa consulte medicul de familie. Simptomele bolii sunt febra, dureri de cap, secretii nazale apoase si lipsa poftei de mancare.

Citeste si:

Doua licee din Iasi si o clasa din Bucuresti, inchise din cauza gripei porcine

O treime dintre romani s-ar putea imbolnavi de noua gripa

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea