Social

#imbolnavire #virus h1n1 #suspecti #romania #caz #gripa porcina

Gripa porcina in Romania: au fost identificate inca doua cazuri de infectare cu H1N1

Inca doua cazuri de infectare cu virusul gripei porcine au fost identificate in Romania in ultimele 24 de ore. Aseara, medicii institutului Matei Bals din Capitala au anuntat ca unul dintre copiii romancei diagnosticata ieri cu noua gripa si tatal acesteia sunt infectati cu virusul H1N1, fiind internati in spital. La recomandarea specialistilor, a inceput monitorizarea si celor 93 de pasageri ai cursei Air France, alaturi de care romanca a venit de la Paris. Pana acum dintre acestia au fost identificati doar 17 pasageri.

Potrivit declaratiilor consilierului ministrului Sanatatii, prof. dr. Geza Molnar, rezultatele finale ale analizelor celor doi vor fi aflate joi dimineata. Se pare ca fiul femeii care a fost identificata ieri drept purtatoare a virusului noii gripe nu prezinta simptomele bolii, ci are doar probleme respiratorii , insa pentru siguranta, medicii au decis internarea lui.

Romania si primul caz de gripa porcina

Ieri a fost identificat primul caz de infectare cu virusul de gripa porcina din tara noastra. O femeie in varsta de 30 de ani, care a venit pe 23 mai de la New York a fost internata impreuna cu alti trei membri ai familiei (doi copii si tatal acesteia) la Institutul Matei Bals din Capitala, dupa ce specialistii de la Institutul Cantacuzino au confirmat prezenta virusului H1N1 in probele biologice recoltate de la femeie. Insa pentru ca nici ea, nici ceilalti membri ai familiei nu prezentau simptomele noii gripe, cei patru au fost externati, cu amendamentul ca se vor afla sub monitorizare timp de sapte zile.

Evenimentele sunt insa contradictorii. Daca la inceputul zilei, medicul Adrian Streinu-Cercel , de la Spitalul “Matei Bals” a declarat ca nu mai existau alte posibile contaminari, spre seara, tatal femeii si unul dintre copiii acesteia au fost declarati suspecti ca ar fi contractat virusul A/H1N1, fiind internati in spital, sub supraveghere medicala. In cazul lor, la fel ca si in cazul femeii internate ieri, rezultatele finale ale probelor biologice sunt asteptate joi de la Londra.

Conform declaratiilor consilierului ministrului Sanatatii, Geza Molnar, citat de Evenimentul Zilei, virusul noii gripe se elimina in primele doua sau trei zile de la infectare, care au trecut deja de la sosirea femeii in tara si manifestarea primelor simptome. Potrivit medicilor, pacienta facuse o forma usoara a bolii, care s-a vindecat repede.

Gripa porcina in lume

Gripa porcina a produs pana acum peste 13.000 de bolnavi si 95 de morti in aproape 50 de tari. Din raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii rezulta existenta a 13.398 de cazuri de cu virusul H1N1, in 48 de tari, si 95 de decese, fara a pune la socoteala Romania. OMS a instituit in urma cu cateva saptamani nivelul 5 de alerta, care este inca mentinut.  

Specialistii ii indeamna pe romani sa evite calatoriile in SUA, Canada, Mexic, Japonia. In plus, acestia sunt sfatuiti ca in cazul aparitiei simptomelor de febra, tuse, secretii nazale, dureri musculare sa se prezinte imediat la medic.

Spitalele de boli au fost dotate cu antivirale 

In tara noastra spitalele de boli infectioase au fost dotate cu antivirale, astfel incat posibilii suspecti de infectare cu virusul A/H1N1 sa poata fi tratati. Potrivit datelor transmise de Ministerul Sanatatii, tratamentele specifice cu antivirale au fost trimise prioritar catre cele noua spitale de boli infectioase din tara:

  • Institutul „Matei Bals” - Bucuresti;
  • Spitalul „Victor Babes” - Bucuresti;
  • Spitalul de Boli Infectioase Cluj;
  • Spitalul „Victor Babes” - Timisoara;
  • Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Craiova;
  • Spitalul de Boli Infectioase Iasi;
  • Spitalul de Boli Infectioase Brasov;
  • Spitalul de Boli Infectioase Constanta;
  • Sectia de boli infectioase a spitalului judetean din Targu-Mures.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea