Social

#matei bals #gripa porcina #problema diplomatica #sua #romania #externare

Gripa porcina - externare "de ochii presei"

Primul caz de gripa porcina inregistrat in Romania a fost complicat de o situatie diplomatica delicata. Femeie este cetatean american deci nu poate fi internata impotriva vointei ei, asa ca anuntul de externare a fost fals.

Gripa A/H1N1 a sosit in Romania odata cu o femeie care s-a intors de la New York impreuna cu cei doi copiii. Cazul a fost confirmat miercuri dimineata de autoritatile romane, dupa ce femeia se prezentase la spital cu febra.

La cateva ore dupa au fost anuntate inca doua cazuri, tatal femeii si unul dintre copii ei. Anuntul a mobilizat mass-media din Romania care a luat cu asalt Institutul " Matei Bals " unde erau internati cei trei, facand autoritatile sa anunte ca au fost externati, conform Cotidianul.

Directorul spitalului, dr. Adrian Streinu-Cercel , a motivat externarea prin faptul ca femeia nu mai prezinta un pericol pentru contaminare . Din moment ce legislatia din Romania nu permite internarea unui pacient impotriva vointei sale, in lipsa unei situatii de carantina , femeie a fost lasat sa plece dupa multe insistente. Daca unui cetatean american i s-ar fi refuzat libertatea in acest mod, situatia ar fi putut duce la un scandal diplomatic.

Surse medicale, citate de publicatie, sustin insa ca pacienta nu a parasit spitalul nici un moment si ca anuntul externarii a fost doar o stratagema pentru indepartarea presei.

Ministrul Sanatatii a declarat joi dimineata ca femeia, cei doi copii si tatal ei au fost internati din nou la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals".

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul institutului, a anuntat, tot ieri, ca femeia este vindecata, dar internata ca insotitor pentru copilul cel mic care este infectat, dar prezinta doar simptome usoare. Specialistii nu se asteapta la aparitia de noi cazuri.

Situatia celor sapte persoane cu care femeie a venit in contact in tara, a fost clarificata, analizele aratand ca nu sunt infectati cu virusul. Numarul personaleor din avion care ar fi putut fi infectate a fost redus la 15 si toti cei in cauza au fost contactati si avertizati sa stea acasa sapte zile si sa se prezinte la medic daca prezinta simptome.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea