Social

Gripa aviara si-a mutat genele

Analiza virusului gripei aviare care a facut victime in Turcia releva ca acesta a suferit mutatii genetice si acum se poate transmite mai usor de la pasari la om. In Romania, monitorizarea la nivel national a gripei aviare se va face prin Internet.

Problema gripei aviare se complica pe zi ce trece. Se pare ca virusul din Turcia a suferit deja doua mutatii si sintem foarte ingrijorati, a spus Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Matei Bals din Bucuresti. Pentru eventualitatea in care sint depistate cazuri de gripa aviara la om sau noi focare de gripa aviara la pasari, Ministerul Sanatatii are pregatit un stoc de 120.000 de vaccinuri antigripale si 140.000 de doze de medicamente antivirale specifice. Totodata, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a anuntat ca se afla intr-un proces de negociere cu omologul sau din Franta pentru a achizitiona 100.000 de vaccinuri speciale pentru gripa aviara la om. Un asemenea vaccin costa intre 8 si 10 euro, dar pretul este negociabil, in functie de cantitatea contractata. Vom cumpara acel vaccin doar dupa ce specialistii de la «Matei Bals» vor face teste pentru a vedea daca tipul de virus aviar pentru care este eficient vaccinul este identic cu cel depistat la noi in tara, a spus Nicolaescu. Pentru a se studia riscul aparitiei bolii generate de gripa aviara la om, medici specialisti au recoltat probe de singe de la locuitorii din Ceamurlia de Jos, primul focar de gripa aviara din Romania. Daca se confirma ca au anticorpi, scapam usor. Acestia fac imbolnaviri inaparente, care nu sint grave. Daca analizele, insa, nu confirma acest lucru, se pastreaza acelasi nivel de alerta, a precizat Streinu Cercel.

Mutatii confirmate

Testele genetice realizate la Londra, la cererea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), asupra primelor doua cazuri de deces inregistrate in Turcia, indica faptul ca virusul H5N1 a suferit modificari in privinta modului de fixare pe receptori. Aceasta mutatie a fost anterior observata pe virusi izolati in 2003 in Hong Kong, respectiv in 2005 in Vietnam. Potrivit unui comunicat al OMS, virusul din Hong Kong avea proprietatea de a se fixa mai usor pe celulele receptoare umane decit pe cele ale pasarilor. Cercetatorii au concluzionat insa ca virusul descoperit in Turcia are aceleasi caracteristici ca si cel reperat in Asia.

Informatiile adunate sint valide, insa totusi preliminare. Este dificil de facut o legatura intre rezultatele de laborator si consecintele epidemiologice de la fata locului. Ramin importante atit izolarea cazurilor inregistrate la oameni si la pasari, cit si monitorizarea evolutiei virusului, a declarat pentru Cotidianul, Bernardus Ganter, consilier pe boli transmisibile din cadrul OMS. Acesta avertizeaza ca iarna a favorizat in Turcia un contact mai frecvent cu pasarile, copiii, in special, tinindu-le mai mult in preajma lor in aceasta perioada. Ganter mai sustine ca exista o posibilitate sporita ca acesti virusi sa se transmita si la alte animale domestice.

UE baga bani

Uniunea Europeana a deblocat ieri 100 de milioane de dolari pentru sprijinirea eforturilor de combatere a gripei aviare in lume. Demersul european vine la doar o zi dupa ce statele membre ale Bancii Mondiale au aprobat un ajutor in valoare de 500 de milioane de dolari tarilor afectate de gripa aviara. Pentru a lupta eficient cu aceasta maladie e nevoie insa de mult mai multi bani, circa 1,2 miliarde in acest stadiu, a avertizat ieri comisarul UE pentru Relatii externe, Benita Ferrero-Waldner. E o amenintare mondiala care cere un raspuns mondial. Niciodata in trecut o maladie animala nu a constituit o amenintare de asemenea anvergura globala, a subliniat oficialul european.

Internet contra gripei aviare

Saptamina viitoare, pe calculatoarele Directiilor de Sanatate Judetene va fi instalat un program special, aflat deja in proprietatea ministerului, in vederea unei mai bune comunicari si raportari a cazurilor suspecte de gripa aviara atit la pasari, animale, dar si la om. Si calculatoarele medicilor de familie vor fi prinse intr-un plan de conectare la Internet, urmind ca programe asemanatoare sa fie instalate si acolo.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea