Social

Gripa aviar-umana se apropie de noi

Virusul H5N1 se raspindeste cu rapiditate in Turcia, apropiindu-se de Europa, iar numarul persoanelor infectate a crescut alarmant. Autoritatile se tem deja ca s-ar putea declansa o pandemie.

Trei pacienti aflati intr-un spital din Ankara, doi copii si un adult, sint infectati cu H5N1, a declarat ieri Kemal Onal, guvernatorul orasului Van (situat in estul Turciei), citat de agentia Anatolia. Alti doi copii, de cinci, respectiv opt ani, au gripa aviara . Saptamina trecuta, trei copii din aceeasi familie au murit in spitalul din Van din cauza imbolnavirii cu gripa aviara. In acelasi spital mai sint internate alte 35 de persoane, majoritatea copii, provenind din diferite provincii, care prezinta simptomele bolii. Si la Istanbul sint 12 pacienti suspecti de gripa aviara.

Autoritatile turce, prinse pe picior gresit

In timp ce premierul Tayyip Erdogan le cere turcilor sa nu-si mai ascunda gainile, localnicii din provinciile de est se pling ca nu vine nimeni sa le ia orataniile. In alte zone din sud-estul Turciei, locuitorii continua sa taie gainile in mod obisnuit, pe strada, in fata copiilor.

N-avem noi gripa aviara aici, spune un barbat care tocmai cumparase un curcan de la un vinzator stradal, citat de corespondentul Reuters.

Comertul cu pasari, limitat in Iran

Si Ministerul iranian al Sanatatii a cerut iranienilor sa evite Turcia. In plus, comertul cu pasari in trei orase iraniene de la granita cu Turcia a fost interzis. (Mihai Scarlat)

Nu va duceti in Turcia!

Cetatenii rusi au fost sfatuiti sa nu calatoreasca in tara vecina. Ghennadi Oniscenko, seful serviciului rus epidemiologic, i-a avertizat pe conationalii sai sa nu plece in vacanta in Turcia , in special in provincia rasariteana Agri si in orasul Dogubayazit... unde situatia e alarmanta. Turcia este o destinatie turistica importanta pentru turistii rusi. Circa 500.000 de rusi trec granita anual spre Turcia, dintre care 350.000 sint turisti.

Psihologi anti-aviara
Gripa aviara a pus carantina si pe elevi. Autoritatile au dat dispozitie ca in toate judetele unde exista focare scolile sa aiba presuri de dezinfectare la intrare, iar elevii si parintii sa fie avertizati.

In judetele Tulcea si Braila, elevii care sint inscrisi la scoli din alte localitati decit cele unde locuiesc nu mai au voie sa se duca la ore. Pentru a nu se raspindi virusul dintr-un focar, elevii vor merge la scoala din localitate, chiar daca sint la liceu, iar in comuna exista doar scoala generala. Cei de acolo primesc, prin telefon, indicatii privind materia pe care trebuie sa o predea, spune Tudoran Liliana, seful Inspectoratului Scolar din Braila. De asemenea, in toate focarele de gripa, cit si in zona tampon, autoritatile au dat dispozitie ca toate scolile sa aiba covorase impregnate cu solutie de dezinfectare la intrare. Se fac programe de informare si educare, pe grupe de virsta, si se impart pliante. Totodata, se vor face sedinte cu parintii, spune Mircea Muresan, purtator de cuvint al Ministerului Educatiei.

Locuitorii din zonele in care s-a depistat gripa aviara vor beneficia de asistenta psihologica asigurata de biserica si de scoala, spune Ion Agafitei ( foto ), secretarul general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare. In prezent, mai exista 19 focare de gripa aviara active in: Tulcea, Braila, Buzau, Ialomita si Calarasi. (Antoaneta Etves)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea