Social

#metrorex #protest #greva #transport #bucuresti #metrou

Greva la metrou ar paraliza Bucurestiul

Peste o jumatate de milion de bucuresteni ar putea ramane fara singurul mijloc de transport in oras, pentru ca angajatii metroului bucurestean ameninta cu greva. Conducerea Metrorex spune ca este pregatita sa declanseze protestele pentru ca au mari probleme cu plata salariilor si cu negocierile pentru noul contract colectiv de munca .

Sindicalistii organizeaza, poimaine, un miting de protest in fata Ministerului Transporturilor. Manifestarea, care va incepe la ora 11.00 si este considerata un semnal de alarma tras inainte de declansarea grevei generale, va fi urmata de un mars de doua ore spre Ministerul Finantelor.

In aceste zile anterioare protestului, conducerea Metrorex a lansat catre calatori anuntul referitor la greva. Acesta ruleaza deja pe ecranele televizoarelor din statiile de metrou si provoaca nemultumire si ingrijorare nu doar in randul calatorilor, cat si al angajatilor.

Potrivit Evenimentul Zilei, acestia sunt nemultumiti ca trebuie sa recurga la greva pentru a-si asigura salariile viitoare si sa-si recupereze banii intarziati, in timp ce calatorii se gandesc ce alternative sa adopte pentru a se deplasa. Trei conductori de metrou care circula pe linia Berceni-Pipera i-au spus reporterului EVZ ca nu este vorba numai de salarii, ci, in general, de demnitatea lor. “Muncim in conditii grele si cu noaptea in cap si asta nu pare sa conteze”, a spus unul dintre ei. In plus, unii dintre ei au lasat sa se inteleaga faptul ca au salarii destul de mici, de aproximativ 15 milioane de lei pe luna.

In ce priveste cauzele acestei greve declarate la nivelul conducerii societatii, directorul Metrorex, Gheorghe Udriste , a explicat pentru evz.ro, ca la finalul acestei luni expira contractul colectiv de munca , iar legea ii obliga sa declanseze negocierile pentru noul contract cu 30 de zile inainte de expirarea celui vechi. Compania nu are bugetul pe 2009 aprobat, iar pe 2010 a intrat intr-un proces de supraveghere ceea ce nu ii va permite negocierea contractului colectiv de munca decat dupa ce Guvernul aproba bugetul.

Daca in randul salariatilor Metrorex parerile sunt impartite, printre calatori domneste ingrijorarea, desi in majoritatea cazurilor acestia le dau dreptate grevistilor. Cu totii spun insa ca o greva a angajatilor de la metrou ar paraliza Bucurestiul, pentru ca metroul este pentru multi dintre bucuresteni principalul mijloc de locomotie prin orasul foarte aglomerat. Aproximativ 650.000 de persoane circula zilnic cu metroul.

Citeste si:

Angatii Metrorex ameninta cu greva generala daca nu le cresc salariile cu un sfert

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea