Agentia Europeana a Satelitilor Meteorologici Europeni EUMETSAT, a postat pe reteaua de socialize X imaginile devastatoare, surprinse din spatiu. Scenariul este pur si simplu apocaliptic.
In dreptul postarii EUMETSAT a scris: “Incendii forestiere masive au izbucnit in nordul Atenei, fiind surprinse de satelitul MTG-I1 ieri, 11:08 (n.r. - duminica, 11 august). Focarele de incendiu si coloana groasa de fum au fost vizibile din spatiu, intre orele 11:00 – 17:30 UTC (n.r. – 14:00- 20:30, ora Romaniei). Au loc evacuari de urgenta a populatiei, iar echipele de urgenta se lupta cu flacarile in incercarea de a le tine sub control”
Intense #wildfires 🔥 have broken out north of #Athens, seen here by our MTG-I1 satellite yesterday 11.08.
— EUMETSAT (@eumetsat) August 12, 2024
Fire hotspots & thick smoke plume visible from space between 11:00 - 17:30 UTC.
Evacuations are in place as emergency workers try to keep fires under control. #ClimateCrisis pic.twitter.com/cGOBj3axqv
In imaginile postate se pot observa flacarile uriase care au izbucnit in nordul Atenei, acestea evidentiindu-se clar de restul tarii. Fumul gros a acaparat o mare parte a tarii.
Un spital de copii, un spital militar, doua manastiri si o casa de copii au fost evacate luni dimineata. De asemenea, mai multe suburbii din nord-estul Atenei au primit ordin de evacuare.
Autoritatile elene sustin ca in unele zone, flacarile au depasit 25 de metri inaltime.
“Incendiul, cu flacari de pana la 25 de metri, s-a extins ca fulgerul din cauza vantului puternic”, a declarat duminica purtatorul de cuvant al pompierilor, Vassilis Vathrakogiannis
Autoritatile au avertizat ca, din cauza vantului puternic, care isi schimba constant directia, mai multe zone sunt in pericol.
Grecia a cerut ajutorul Uniunii Europene
Autoritatile grecesti au solicitat ajutor din partea Uniunii Europene in zursul zilei de luni. Mai multe orase si localitati din nord-estul Atenei au fost evacuate din cauza incendiului violent.
“Mecansimul Protectiei Civile al UE a fost activat la cererea autoritatilor grecesti”, a anuntat intr-un comunicat un purtator de cuvant al Uniunii Europene.
Patru state membre UE au anuntat ca trimit ajutoare - Italia, Franta, Cehia si Romania - a mai precizat acesta.
Franta a anuntat, de asemenea, ca trimite inca de luni (ieri, 12 august) 180 de pompieri si salvatori din cadrul Securitatii Civile, 55 de vehicule si un elicopter, pentru a ajuta la stingerea incendiilor.
Ministrul grec al Protectiei Civile a anuntat luni ca, in total, 670 de pompieri si 183 de vehicule au fost desfasurate la periferia Atenei. De asemena, acesta a mai precizat ca 32 de avioane suvolau zona.
Romania a trimis ajutoare in Grecia
Astazi, 13 august, Grecia asteapta intariri din Franta, Italia, Cipru, Spania, Cehia si Turcia, dar si din Romania.
In perioada 01 august - 15 septembrie 2024, Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, participa cu modulul national specializat de stins incendii de padure la programul de pre-pozitionare, organizat de Directia Generala Protectie Civila Europeana si Operatiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, in vederea consolidarii rezilientei autoritatilor elene in gestionarea acestui tip de risc.
Programul de asistenta este finantat de UE si a fost prevazut ca masura de sprijin pentru comunitatile elene, dupa incendiile devastatoare inregistrate in anul 2021. Acesta se regaseste in noua politica a UE pentru limitarea incendiilor de padure din sudul Europei si reuneste echipaje operative de stingere din mai multe tari europene.
In ajutorul pompierilor romani, care se aflau deja in Grecia, IGSU a anuntat ca trimite astazi, noi ajutoare.
“Astazi, 13 august, Romania a trimis un al doilea contingent de pompieri pentru a sprijini eforturile de combatere a incendiilor de vegetatie si padure care afecteaza regiunea Attica din Grecia.
In urma consultarii cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, prim-ministrul Marcel Ciolacu a convocat, ieri, in sistem hibrid, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, la propunerea DSU.
Departamentul pentru Situatii de Urgenta, prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, in calitatea sa de punct national de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Raspunsului la Urgenta al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autoritatilor din Grecia pentru acordarea de asistenta internationala, avand in vedere situatia de urgenta generata de incendiile de vegetatie manifestate pe teritoriul acestora.
Urmare a activarii Mecanismului European de Protectie Civila, Guvernul Romaniei a decis suplimentarea echipajelor de pompieri romani care deja intervin in Grecia cu alti 44 de salvatori si 4 mijloace tehnice. Aceasta reprezinta o confirmare a solidaritatii si sprijinului international, in contextul unei crize majore cauzate de incendiile de proportii care afecteaza tara gazda.
40 de pompieri si doua autospeciale de stingere si interventie rapida se deplaseaza pe cale aeriana, cu sprijinul a doua aeronave apartinand Fortelor Aeriene Romane din cadrul Ministerului Apararii Nationale, iar alte doua masini de stingere a incendiilor de padure (3.000 l) si patru salvatori au inceput deplasarea pe cale terestra.
Aceste resurse suplimentare sunt menite sa imbunatateasca capacitatea echipelor de a controla si stinge incendiile care continua sa afecteze regiunea Attica, contribuind astfel la protejarea comunitatilor locale.
Mobilizarea rapida a pompierilor romani subliniaza angajamentul Romaniei pentru furnizarea ajutorului prompt in situatii de urgenta, in cadrul cooperarii internationale pentru gestionarea dezastrelor.
Activarea si operationalizarea modulului specializat de stins incendii de padure se realizeaza pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare si stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, in locatiile stabilite de partenerii eleni”, se arata in comunicatul de presa emis de IGSU.
Pompierii din Grecia, alaturi de cei din Romaia, au luptat cu flacarile si pe parcursul noptii
“Modulul national specializat de stins incendii de padure actioneaza, de peste 14 ore, in sprijinul salvatorilor eleni, in zonele puternic afectate de arderile necontrolate de vegetatie uscata si padure.
Pe fondul temperaturilor ridicate, lipsei precipitatiilor, umiditatii reduse si vitezei vantului, incendiile s-au dezvoltat cu repeziciune, afectand suprafete considerabile. Focarele, care se intind pe mai multi kilometri patrati, s-au apropiat de zonele rezidentiale, iar, in unele situatii, incendiile au cuprins si locuinte. Avand in vedere riscul existent, autoritatile elene au dispus masura evacuarii zonelor locuite care erau in proximitate sau pe directia de propagare a flacarilor si a fumului.
Misiunile pompierilor romani au constat in protejarea si stingerea locuintelor, precum si in limitarea incendiilor de vegetatie. Astfel, colegii nostri au actionat neintrerupt, pe toata durata a noptii, cu 3 masini de stingere incendii de padure, 1 masina de stingere de mare capacitate (10.000 l apa), precum si 1 cisterna de 30.000 l.
Activarea si operationalizarea modulului national specializat de stins incendii de padure se realizeaza pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare si stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, in locatiile stabilite de partenerii eleni.
Prognoza de risc pentru astazi ramane la nivelul „extrem de ridicat”, conform autoritatilor elene, prin intermediul Secretariatului General pentru Protectie Civila. Harta riscului de incendiu, publicata de acestia, arata ca zona in care modulul isi desfasoara activitatea este incadrata la acelasi nivel de risc”, a transmis IGSU.
FOTO: igsu.ro