Social

Gorbaciov se teme ca SUA vor declansa un nou razboi rece

Fostul sef de stat sovietic Mihail Gorbaciov si-a exprimat temerea ca nu cumva Statele Unite ale Americii sa declanseze un nou " razboi rece" prin amplasarea de rachete in Europa Centrala si de Est, potrivit unui interviu publicat azi de cotidianul Daily Telegraph, citat de AFP.

Gorbaciov estimeaza ca nu poate fi acceptata pozitia Washingtonului conform careia amplasarea unui scut antiracheta in Polonia si Republica Ceha este destinata exclusiv ripostei la amenintarea din partea unor "tari-paria", precum Iranul. Dimpotriva, Europa de Est - zona traditionala a sferei rusesti de influenta - are drept scop sa tina in frau o Rusie ce renaste.

"Statele Unite nu pot tolera pe cineva care actioneaza independent", a apreciat fostul lider sovietic . "Fiecare presedinte american trebuie sa aiba un razboi. Vedem cum SUA aproba un buget militar si ministrul american al apararii se angajeaza sa intareasca fortele conventionale in caz de razboi cu China sau cu Rusia. Am impresia ca SUA vor face razboi cu toata lumea", a adaugat el.

In opinia lui Gorbaciov, "amplasarea unui sistem de racheta in estul Europei inseamna trecerea la o etapa superioara in cursa inarmarilor", apreciind aceasta drept "un joc foarte periculos".

"Dupa razboiul rece, americanii au promis ca NATO nu va depasi frontierele Germaniei si acum jumatate din Europa Centrala si de Est face parte din aceasta organizatie. Ce s-a intamplat cu promisiunile lor ? Aceasta arata ca nu putem avea incredere in ei", a afirmat Gorbaciov, estimand ca politica guvernului american este condusa de "complexul militaro-industrial".

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea