Social

Ghidul bunelor maniere, pentru Olimpiada de la Beijing

Avertisment oficial: daca ti-ai luat bilet la Olimpiada, nu ai obtinut neaparat si viza. Materialele propagandistice, opiul si manifestatiile, strict interzise.

Aviz amatorilor. Cei care si-au cumparat bilete la evenimentele organizate cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Beijing pot incepe sa-si faca griji. Guvernul chinez a dat publicitatii un ghid pentru strainii care intentioneaza sa viziteze China vara aceasta.

Beijingul subliniaza foarte clar ca nu exista nici o garantie ca achizitionarea unui bilet la JO implica acordarea automata a vizei de intrare in tara, informeaza cotidianul american The New York Times. Ca si cum nu ar fi de ajuns, ghidul avertizeaza foarte clar impotriva oricarei intentii de organizare a unei manifestatii sau de a introduce in tara materiale tiparite, critice la adresa regimului comunist.

Si pentru ca lucrurile sa fie foarte „clare“ tuturor strainilor, Comitetul de organizare a olimpiadei de la Beijing a postat toate aceste „sfaturi“ de calatorie in China pe pagina sa de internet, dar doar in limba chineza .

A nu se murdari steagul Chinei

Putinii care stiu limba chineza si sunt dornici sa afle cum pot calatori in China anul acesta vor fi impresionati si de stilul impersonal in care sunt emise asa-zisele „ sfaturi de calatorie “: „Arderea sau murdarirea steagului chinez este infractiune; simptomele de intoxicatie alimentara trebuie reclamate la departamentul local al sanatatii“.

Alte sfaturi se refera, in acelasi limbaj de lemn, la interdictii privind arborarea de sloganuri religioase sau politice, cu scopul clar de a evita orice proteste cu privire la felul in care China a „rezolvat“ revoltele din Tibet.

Ghidul de calatorie mai include interdictia de a aduce in China „orice ar fi in detrimentul politicilor, economiei, culturii sau standardelor morale din China, cum ar fi materiale tiparite, negative de film, fotografii, inregistrari, filme, casete video si audio, discuri optice si alte lucruri“. Orice demonstratie, miting si mars, la locatiile unde au loc manifestari sportive sau aiurea, sunt interzise pe durata desfasurarii Olimpiadei, cu exceptia celor pre-aprobate de agentiile de securitate publica.

Stereotipuri „insensibile“

China a mai emis si un manual care va fi impartit miilor de voluntari care vor ajuta la buna desfasurare a Olimpiadei, insa acesta contine niste erori atat de mari, incat Guvernul si-a cerut deja scuze pentru stereotipurile „insensibile“ la adresa persoanelor cu dizabilitati. Voluntarii sunt indemnati sa ajute persoanele cu „dizabilitati optice“, care sunt „deseori introvertite, au sentimente profunde si dau dovada des de sentimente puternice. Amintiti-va, cand comunicati cu persoane cu dizabilitati optice, nu folositi cuvantul orb“.

In schimb, persoanele cu „dizabilitati fizice“ „sunt “deseori sanatoase din punct de vedere mental. Nu exista nici o diferenta in felul in care traiesc senzatii, reactioneaza, tin minte sau gandesc, fata de alti oameni, insa ar putea avea personalitati neobisnuite din cauza dizabilitatii si desfigurarii“.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea