Social

Ghid electoral

1. Cand votam?

Duminica, 1 iunie, sectiile de votare se deschid de la ora 7.00 si se inchid la ora 21.00.

2. Cum votam?

Fiecare alegator primeste, dupa prezentarea cartii de identitate, patru buletine de vot : unul continand candidatii la primaria din localitate; unul cu listele de candidati la Consiliul Local; unul cu listele de candidati pentru Consiliul Judetean ; unul cu candidatii pentru presedintia Consiliului Judetean.

In Bucuresti se voteaza tot pe patru buletine de vot: pentru primarul de sector, pentru consiliul primariei de sector, pentru primarul general si pentru consiliul Primariei Generale. Alegatorul are dreptul sa puna stampila doar pe un singur candidat (la primarie si presedintia Consiliului Judetean) si pe lista unui singur partid (la Consiliile Locale si la Consiliile Judetene).

Pentru ca votul sa fie valabil, stampila se aplica in centrul patrulaterului in care sunt inscrise numele candidatului si lista de consilieri a partidului favorit. In cazul in care un alegator stampileaza de doua ori un buletin de vot, acesta va fi anulat la numaratoarea voturilor.

3. Unde votam?

Un alegator nu poate vota decat in localitatea in care are domiciliul trecut in actul de identitate. De asemenea, un alegator nu poate vota decat in sectia de votare arondata domiciliului, unde este trecut pe lista electorala permanenta. Daca un cetatean se afla in alta localitate - indiferent de motiv -, el nu va avea dreptul sa voteze. Chiar daca un cetatean se afla in alta localitate din propriul judet, el nu va putea vota pentru Consiliul Judetean sau pentru presedintele Consiliului Judetean.

Pe listele suplimentare vor avea drept de vot doar cetatenii care, din motive tehnice, au fost omisi de la inscrierea pe listele electorale permanente, cei care si-au schimbat domiciliul cu trei luni inainte de alegeri sau care au act de identitate nou. Criteriul domiciliului functioneaza si in cazul listelor suplimentare. Tot pe liste suplimentare vor vota si persoanele netransportabile sau cele internate in spitale.

4. Statistica

Duminica se voteaza in 3.170 de localitati in 17.286 de sectii de votare. Pe listele electorale figureaza 18,3 milioane de cetateni cu drept de vot. In cursa electorala sunt inscrisi 362.061 de candidati. Dintre acestia, 19.157 candideaza pentru functia de primar , 18.878 pentru functia de consilier judetean si 324.026 pentru cea de consilier local .


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea